Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΕΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: Παπίκιο 8.1.12 - Του Γιώργου Χριστοφορίδη

 



Του Γιώργου Χριστοφορίδη, πρώην Προέδρου του ΕΟΣ Κομοτηνής.


Με συμμετοχή ορειβατών και φίλων έγινε η πρώτη για το 2012 ανάβαση του ορειβατικού συλλόγου στο χιονισμένο Παπίκιο. Την κυριακή 8 Ιανουαρίου και ώρα 8.00 όπως πάντα οι ορειβάτες και οι φίλοι τους συγκεντρώθηκαν στο Διοικητήριο και ξεκίνησαν για την εναρκτήρια ανάβαση του νέου έτους.



Υπέυθυνες ήταν η Ειρήνη Ιορδανίδου και Γεωργία Καζακοπούλου. Την πρώτη τους ανάβαση στο Παπίκιο πραγματοποίησαν και τρεις νέοι φίλοι του συλλόγου: Ο Στάθης που ήρθε από την Αλεξανδρούπολη, αφού ο νομός Έβρου στερείται υψηλών κορυφών, ο νέος χειρουργός της πόλης μας Κώστας και η ανιψιά του Κατερίνα. Δύο παλιά μέλη του συλλόγου, ο Άλκης και η Αθηνά, που ζουν στην Θεσσαλονίκη, έδωσαν το "παρόν" μετά από πολλά χρόνια και θυμήθηκαν ότι παλιά ο σύλλογος, πριν αποκτήσει καταφύγιο, έκοβε την βασιλόπιτά του στο Παπίκιο.



Η ανάβαση άρχισε από το φυλάκιο Μαχαίρα, καθώς ένα στήθωμα χιονιού εμπόδιζε τα αυτοκίνητα να προχωρήσουν περισσότερο στον χωματόδρομο. Η πορεία ξεκίνησε από υψόμετρο 660 με αρκετό αέρα και πολύ κρύο και επικεφαλής τον εκπαιδευτή ορειβασίας Αρχοντή Εξακοΐδη. Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Πετροσιάν ακολουθούσε τοθετώντας τα ειδικά μεταλλικά ορειβατικά σήματα συμπληρώνοντας την σήμανση του μονοπατιού, ενώ ο Μπάτης, ο μικρός σκύλος του εφόρου υλικού του συλλόγου Τσακήρ Φικρέτ, πηγαινοερχόταν από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο ορειβάτη "επιτηρώντας" την ομάδα.




Το πρώτο χιόνι εμφανίσθηκε στα 850 μέτρα και όσο συνεχιζόταν η ανάβαση αυξανόταν και το πάχος του χιονιού που δυσκόλευε την πορεία. Μετά από δυόμιση περίπου ώρες ανάβασης στο πάλευκο τοπίο οι ορειβάτες αντίκρυσαν την μεταλλική ελληνική σημαία της κορυφής, που έχει τοποθετήσει ο σύλλογος, μέ κρυσταλλωμένο χιόνι πάνω της. Η στάση στην κορυφή ήταν σύντομη, λόγω του μεγάλου ψύχους. Μια - δυό φωτογραφίες και άρχισε η κάθοδος που χρειάστηκε άλλες δυο ώρες, καθώς έπρεπε όλοι να είναι προσεκτικοί στον χιονισμένο κατήφορο.



Όλοι φτάσαν πανευτυχείς και κατάκοποι στο σημείο που ήταν τα αυτοκίνητα, χωρίς απώλειες, εκτός από μια - δυό μικρές πτώσεις στο νερό από τα ρυάκια που σχημάτιζε το χιόνι καθώς έλυωνε, που η διάβασή τους δεν ήταν τόσο εύκολη για όσους ανέβαιναν για πρώτη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!