Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων Σ.Π.ΟΡ.Τ: Ανοιξιάτικη Τριγγία

Όσες φορές και να ανέβεις αυτό το βουνό, όποια εποχή και αν το επισκεφτείς και από όποια πλευρά και αν το προσεγγίσεις, δεν μπορείς να χορτάσεις την τρίτη ψηλότερη (υψόμετρο 2204 μ.) κορυφή του νομού μας.
Χωροταξικά η κορυφή βρίσκεται μέσα στα όρια της πρώην κοινότητας Κρανιάς. Από εδώ προγραμματίσαμε, από καιρό, να γίνει η ανάβασή της.

Η πρόταση που έγινε από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρανιάς Ασπροποτάμου, Γιώργο Πολύση, για κοινή πορεία με τον Σύλλογο Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων με σκοπό την τοποθέτηση βιβλίου επισκεπτών και εντυπώσεων στην κορυφή της Τριγγίας έγινε δεκτή και προγραμματίστηκε για την Κυριακή 16 Ιουνίου.

Η συνάντηση ξεκίνησε...


όπως πάντα, το πρωί στις 7 από την πλατεία του σταθμού των τρένων. Μετά από μιάμιση περίπου ώρα και αφού περάσαμε και θαυμάσαμε το αρχιτεκτονικό θαύμα της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού Κρανιάς – Δολιανών με τους 13 τρούλους, συναντηθήκαμε στην Κρανιά με αρκετούς ντόπιους όπως και με τα μέλη της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας που πήραν και αυτοί μέρος στην ανάβαση.
Το βλαχοχώρι της Κρανιάς «πνίγεται» αυτή την εποχή από το πράσινο και τα λουλούδια.

Δεν μπορεί όμως κάποιος να προσπεράσει και να μην δει τις καταστροφές στις υποδομές που έπαθε το χωριό από τις έντονες βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου και που χρειάζονται άμεση αποκατάσταση.
Η ανάβαση ξεκίνησε από τα Κονάκια Σαρακατσαναίων της Κρανιάς. Εδώ είχαν διανυκτερεύσει και κάποια άτομα του συλλόγου μας. Μια παρέα λοιπόν 42 ατόμων ξεκίνησε «ζαλικωμένη» με όλο τον εξοπλισμό για την Τριγγία. Ανεβαίνοντας από την πιο εύκολη και προσπελάσιμη πλευρά της βλέπουμε ότι εδώ είναι ακόμα «Άνοιξη». Οι τελευταίες χιονούρες που αντιστέκονται σου θυμίζουν ότι εδώ πάνω αφέντης είναι ο Χειμώνας και δεν μπορείς να μην τον υπολογίσεις.

Τώρα έχει πλέον «ξεδοντιαστεί», παντού επικρατεί το πράσινο και χιλιάδες αγριολούλουδα παιχνιδίζουν από το ελαφρύ αεράκι που φυσάει, όπως πανσεδάκια, γεράνια, κρόκοι, καμπανούλες, αχίλλειες. Σε λίγο κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα κοπάδια με τους βοσκούς. Πιο πέρα οι τσοπαναραίοι ετοιμάζουν τις στάνες και τους στάβλους που έχουν πέσει από το βαρύ φορτίο χιονιού του χειμώνα.

Θαυμάζοντας και παρατηρώντας την φύση φτάσαμε στην κορυφή σχεδόν χωρίς να το καταλάβουμε. Η θέα δεν περιγράφεται. Μετέωρα, Κόζιακας, Αυγό, Νεράιδα, Χαλικόβουνο, Περιστέρι, Κακαρδίτσα, Τζουμέρκα, Άγραφα, μια να κάνεις με το χέρι, σου έρχεται να πιάσεις όλες τις κορφές.
Βλέποντας όλη αυτή την ομορφιά δεν μπορείς να μην αγανακτήσεις με τα «άρρωστα μυαλά» που σκέφτηκαν σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο των κορυφών της Τριγγίας να τοποθετήσουν 19 ανεμογεννήτριες καταστρέφοντας και αλλοιώνοντας τα υπέροχα αυτά αλπικά λιβάδια.
Σε λίγο φτάνουν στην κορυφή και οι τελευταίοι. Όλοι συμμετέχουν στην προσπάθεια της τοποθέτησης του βιβλίου επισκεπτών της κορυφής. Άλλος κουβαλάει νερό, άλλος αξίνα για το σκάψιμο.

Από τους πρώτους στην κορυφή έφτασε ο Γιάννης Γιαννούλας φορτωμένος με τον σκελετό και το σιδερένιο κουτί για το βιβλίο κορυφής που ο ίδιος κατασκεύασε. Όλη η ομάδα συμμετείχε στο σκάψιμο, στο φτιάξιμο του τσιμέντου και στην στήριξη της όλης κατασκευής.
Η προσπάθεια πήρε πάνω από μια ώρα. Κάναμε τα εγκαίνια κόβοντας την κορδέλα και υπογράψαμε στο βιβλίο επισκεπτών. Οφείλουν όλοι οι ορειβάτες να προσέχουν και να σέβονται την προσπάθεια των δυο συλλόγων.

Με βαριά καρδιά αφήνουμε την κορυφή. Κάνουμε μια μικρή στάση για να μαζέψουμε νάνες στα μαντριά της Γκιώναλης και κουρασμένοι αλλά ικανοποιημένοι επιστρέφουμε στην βάση μας, την Κρανιά, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού προσέφερε σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτήν την πορεία και την προσπάθεια ένα πιάτο από το «εθνικό» μας φαγητό, την φασολάδα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε στα γραφεία του συλλόγου, Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 κάθε Παρασκευή από 9.00 έως 10.30’ μμ.

Ειδικά αύριο, Παρασκευή (21/6/13), θα συναντηθούμε στα Γραφεία του Συλλόγου προκειμένου να αποφασίσουμε για το αν και σε ποιο βουνό θα ανεβούμε μετά την ακύρωση της εκδρομής στην Μαλιόβιτσα της Βουλγαρίας.

Υπάρχει πρόταση για να κάνουμε την επίσης (από το περασμένο φθινόπωρο αναβληθείσα) ανάβαση στην Μακρυράχη (Πλούν) πάνω από την Μουτσιάρα και απέναντι από το Γαρδίκι της Αθαμανικής οροσειράς .

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και υλικό θα βρείτε στο site του συλλόγου στη διεύθυνση www.trikalasport.gr.

Πηγή: η σελίδα του Συλλόγου στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!