Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Απόδραση στη γραφική Αρκαδία



Ως επίγειο Παράδεισο και τους κατοίκους της ως τους ευτυχέστερους των ανθρώπων, ήδη από τη μυθολογική εποχή, όταν ο θεός Πάνας έπαιζε αμέριμνος τον αυλό του στα αρκαδικά βουνά, φαντάστηκαν την Αρκαδία ο Πουσέν, ο Γκαίτε, ο Σίλερ. Η ειδυλλιακή ομορφιά του τόπου ενέπνευσε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφώνησαν «Et In Arcadia Ego» (Κι εγώ στην Αρκαδία γεννήθηκα).

Η κληρονομιά της Αρκαδίας, που ορίζει το κέντρο της Πελοποννήσου, είναι οι πολύχρωμοι συνδυασμοί εικόνων, οι μεγάλες αντιθέσεις της φυσιογνωμίας του νομού, που διαλέγεται με πολύκορφα όρη, βαθυπράσινα ελατοδάση που προσκυνούν σε οροπέδια και καταγάλανες θάλασσες. Ενώ και η Ιστορία έχει εξέχουσα θέση σ' αυτόν τον τόπο.

Η εύανδρος Αρκαδία, όπου γεννήθηκε το ...


αρκαδικό ιδεώδες, ένας φόρος τιμής στο αρκαδικό μέτρο που δεν επιτρέπει στα ανθρώπινα να επιβληθούν στη φύση, είναι πατρίδα του αρχιστράτηγου Κολοκοτρώνη, του στοχαστή και μεταρρυθμιστή Αλέξανδρου Παπαναστασίου, του τουρκοφάγου Νικηταρά, αλλά και του τραγοπόδαρου θεού Πάνα και της Αρτέμιδας, του θεού της Υγείας Ασκληπιού.

Πρωτεύουσα του νομού, που κατά κύριο λόγο είναι ορεινός με πρόσβαση ωστόσο και στον Αργολικό κόλπο και στο Μυρτώο πέλαγος, είναι η Τρίπολη και σημαντικές κωμοπόλεις το Αστρος, η Βυτίνα, η Δημητσάνα, το Λεβίδι, το Λεωνίδιο, η Μεγαλόπολη.

Το βουνό του Πάνα

Με εκατοντάδες ορεινούς λειμώνες και οροπέδια, το Μαίναλο ή αλλιώς το βουνό του Πάνα αποτελεί ένα μεγάλο πάρκο πολιτισμού και Ιστορίας. Το φυσικό ανάγλυφο συμπληρώνεται από πολλές πηγές και υδάτινες ροές. Μέσα και γύρω από το Μαίναλο ξεδιπλώνεται η ιστορική διαδρομή δεκάδων αιώνων ελληνικής Ιστορίας. Μια απλή περιήγηση στο βουνό ανακαλεί ιστορικές μνήμες από το '21, όταν υπήρξε θέατρο της Επανάστασης του ελληνικού έθνους. Είναι διάσπαρτο από πολλά γραφικά και ιστορικά χωριά, όπως η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, η Βυτίνα, η Αλωνίσταινα, το Λιμποβίσι και άλλα, γεμάτο από απομεινάρια αρχαίων και μεσαιωνικών οικισμών, από ναούς, μοναστήρια, κρυφά σχολειά, πέτρινα γεφύρια, νερόμυλους.

Παντού ανακαλύπτει κανείς τα ίχνη από το πέρασμα του Γέρου του Μοριά: η Πέτρα του Κολοκοτρώνη στους Αγ. Θεοδώρους, το δισκοπότηρο και το Ευαγγέλιο που προσκύνησε στο μοναστήρι της Επάνω Χρέπας, το Αρκουδόρεμα με τα προεπαναστατικά λημέρια των Κολοκοτρωναίων και ψηλά το Λιμποβίσι. Εκεί βρίσκεται ανακατασκευασμένο ένα αντίγραφο του σπιτιού του, πλάι στο ερημωμένο πατρικό του Γέρου και της οικογένειάς του.

Στο Μαίναλο υπάρχουν άφθονες μαγευτικές διαδρομές για τους φυσιολάτρες. Ιδιαίτερα οι διαδρομές Δαβιά - Πιάνα - Αλωνίσταινα - Βυτίνα, Στεμνίτσα - Χρυσοβίτσι, Βυτίνα - Λαγκάδια, Βυτίνα - Πυργάκι - Ελάτη - Χρυσοβίτσι, Βυτίνα - Δημητσάνα και Μαγούλιανα - Βαλτεσινίκο μένουν αξέχαστες. Από τις τοποθεσίες, ξεχωριστή ομορφιά έχει το φαράγγι του Λούσιου, το Αρκουδόρεμα κοντά στο Λιμποβίσι, όπως και περιοχές κοντά στο διάσελο της Αλωνίσταινας, στο Πυργάκι, στην Ελάτη, στα Μαγούλιανα.

Δημητσάνα - Στεμνίτσα

Η Δημητσάνα και η Στεμνίτσα, δύο από τους σημαντικότερους παραδοσιακούς πέτρινους οικισμούς της Πελοποννήσου, παίρνουν ζωή από τον ποταμό Λούσιο, στο φαράγγι του οποίου στέκουν εδώ και αιώνες ασκηταριά, πέτρινα γεφύρια, νερόμυλοι, νεροτριβές, μπαρουτόμυλοι και επιβλητικά μοναστήρια.

Πολύτιμη υπήρξε η συμβολή τους και στον Αγώνα, καθώς προμήθευσαν την επανάσταση με πολύτιμα για την εποχή αγαθά, η Δημητσάνα με την περίφημη μαύρη μπαρούτη της και η Στεμνίτσα με τους τεχνίτες της που επιδιόρθωναν τα όπλα των αγωνιστών.

Μια καλή ευκαιρία για σπορ όπως rafting, kayak, trekking canyoning κ.ά. παρέχουν ο Λούσιος και ο Αλφειός που συναντιούνται έξω από την Καρύταινα, ενώ και το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους φαράγγι, πέρα από την απαράμιλλη ομορφιά του έχει και τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Τα μοναστήρια, οι εκκλησίες και τα παρεκκλήσια (Μονή Φιλοσόφου, Μονή Αιμυαλών κ.ά.), καθώς και το Μουσείο Υδροκίνησης είναι κάποια από τα αξιοθέατά του.

Στην Καρύταινα

Ενας ακόμη παραδοσιακός οικισμός, που διατηρεί το χρώμα της μεσαιωνικής καστροπολιτείας με κύριο αξιοθέατο το κάστρο στην κορυφή του λόφου. Θα σας εντυπωσιάσει με τα πέτρινα διώροφα ή τριώροφα σπίτια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τις βυζαντινές εκκλησίες και την καταπληκτική θέα προς την πεδιάδα της Μεγαλόπολης.

Σπήλαιο του Κάψια

Στο σπήλαιο του Κάψια, 15 χλμ. από την Τρίπολη και 1,5 χλμ. βόρεια του χωριού Κάψια Μαντινείας, που κατατάσσεται μεταξύ των δέκα πιο αξιόλογων σπηλαίων της Ελλάδας, βρέθηκαν ανθρώπινα οστά που σύμφωνα με τους ερευνητές προέρχονται από άτομα που πνίγηκαν σε πλημμύρα κατά τους ιστορικούς χρόνους και πήλινα αντικείμενα. Τους επισκέπτες εντυπωσιάζουν οι κόκκινοι, κίτρινοι σταλαγμίτες και σταλακτίτες και οι πρασινογάλανες αποχρώσεις στα τοιχώματα.

Πάρνωνας

Με πανέμορφες διαδρομές και γραφικά χωριά, ο Πάρνωνας αποτελεί τον ιδανικό τόπο για περιήγηση, πεζοπορία, ορειβασία και κυνήγι. Ασφάλτινες ή ακόμα και χωμάτινες διαδρομές αλλά και μονοπάτια οδηγούν τον επισκέπτη σε δεκάδες χωριά, αρκετά από τα οποία όμως έχουν ζωή μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στον Πάρνωνα, που εκτείνεται στην Αρκαδία και στη Λακωνία, συναντάμε το γνωστό Λεωνίδιο και τον Τυρό, αλλά και μικρά πανέμορφα χωριά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ορεινό όγκο της Πελοποννήσου. Ξεκινά από την Αρκαδία και καταλήγει μέχρι τον Κάβο Μαλιά.

Και... θάλασσα

Η Κυνουρία, μια συναρπαστική περιοχή που συνδυάζει την άγρια ομορφιά του βουνού και τη γαλήνη της πεντακάθαρης θάλασσας, αποτελεί το μοναδικό κομμάτι της Αρκαδίας που βρέχεται από θάλασσα, από τον Αργολικό κόλπο και το Μυρτώο πέλαγος.

Κατά μήκος της ακτογραμμής μπορείτε να βρείτε γραφικά χωριά, καθαρές, οργανωμένες παραλίες ή και απομονωμένους κολπίσκους. Οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ λατρεύουν τις αρκαδικές θάλασσες.

Το χωριό του Αγίου Ανδρέα με την ομώνυμη παραλία λίγο έξω από το χωριό, το Αρκαδικό Χωριό, στο δρόμο για το Λεωνίδιο, το Παράλιο Αστρος Κυνουρίας με το γραφικό του λιμάνι, το Κρυονέρι, ο Αγιος Χριστόφορος είναι μερικά μόνον από τα

θέρετρα που προσφέρονται για διακοπές.

Στο Λεωνίδιο

Το Λεωνίδιο, μία από τις πιο παλιές ναυτικές πολιτείες της Ελλάδας και πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, χαρακτηρίζεται από την τσακώνικη αρχιτεκτονική, με τα περίφημα αρχοντικά και τους πύργους. Αν βρεθείτε στο Λεωνίδιο την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου, θα έχετε τη χαρά να συμμετάσχετε στη γιορτή του δήμου για την περίφημη τσακώνικη μελιντζάνα. Το Λεωνίδιο προσφέρεται ως αφετηρία για ενδιαφέρουσες εξορμήσεις σε παραθαλάσσια θέρετρα της γύρω περιοχής.

Γαστρονομία

Χαρακτηριστικό προϊόν του Λεωνιδίου είναι η περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα, αλλά και το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι.

Γνωστά είναι τα μήλα πηλαφά ντελίσιους, τα κεράσια και τα βύσσινα της Μάκρης, οι χρυσές πατάτες του κάμπου της Τεγέας. Εξαιρετικά είναι και τα ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως η περίφημη γραβιέρα Τριπόλεως, η φέτα και η μυζήθρα, ο τραχανάς, οι ντόπιες χυλοπίτες. Συνοδέψτε τους τοπικούς μεζέδες με κρασί Μαντινείας και τσίπουρο.

Η περιοχή φημίζεται και για τα ασημικά, τα υφαντά, τα πήλινα και ξυλόγλυπτα αντικείμενα, που μπορείτε να αγοράσετε φεύγοντας.

Πηγή: agelioforos.gr
Αρθρο: της Γιούλης Αγγέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!