Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Συστηματική γίνεται πλέον η παρακολούθηση των αποστολών στο Έβερεστ

Η αναρρίχηση στο όρος  Έβερεστ περνάει σε νέα εποχή, καθώς  όλες οι αποστολές θα παρακολουθούνται συστηματικότερα αρχής γενομένης από την επόμενη αναρριχητική σεζόν. Για πρώτη φορά,  μια κυβερνητική ομάδα με Νεπαλέζους αξιωματούχους θα βρίσκεται σταθμευμένη στην κατασκήνωση βάσης με σκοπό να παρακολουθεί την πορεία των ομάδων που αποπειρώνται να φτάσουν στην  κορυφή του κόσμου, να παρέχει βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης, να συντονίζει ομάδες διάσωσης - συχνά απαραίτητες- και να προστατεύει το περιβάλλον.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από μερικά ανησυχητικά περιστατικά, και ατυχήματα συμπεριλαμβανομένου ενός...
καυγά μεταξύ ντόπιων και αναρριχητών που είχε άσχημη κατάληξη. «Υπάρχει ανάγκη ύπαρξης ενός μόνιμου κυβερνητικού μηχανισμού  που θα ρυθμίζει τις αποστολές των ορειβατών. Το Υπηρεσιακό Κέντρο Συντονισμού θα διευκολύνει τους ορειβάτες παρέχοντας τους υπηρεσίες επικοινωνίας και ασφάλειας», δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Τουρισμού που ασχολείται με την ορειβασία Πούρνα Τσάντρα Μπαταράι. Σύμφωνα με παρατηρητές πλέον γινόταν ολοένα και πιο δύσκολο να συντονίζονται οι διάφορες ορειβατικές δραστηριότητες από το Κατμαντού.
Σύμφωνα με μέχρι τώρα ισχύοντες κανόνες κάθε ομάδα ορειβατών οφείλει να συνοδεύεται από έναν κυβερνητικό υπάλληλο ως ενδιάμεσο με τις αρχές κατά τη διάρκεια των αποστολών. Υπάρχει ολοένα αυξανόμενη δυσφορία σχετικά με το γεγονός ότι  οι διορισμένοι ως ενδιάμεσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συχνά δεν φεύγουν καν από το Κατμαντού πολλώ δε μάλλον να συνοδέψουν τους ορειβάτες και δεν υπάρχει κανείς να ρυθμίζει και να συντονίζει τις διάφορες αποστολές.

«Ακόμα και στις σπάνιες περιπτώσεις που οι υπεύθυνοι όντως συνόδευαν τις αποστολές ήταν υπόλογοι μόνο στα μέλη της αποστολής και όχι στις κυβερνητικές αρχές. Εξάλλου μέχρι τώρα η όποια πληροφορία για το ποιος έφτασε πράγματι στην κορυφή έπαιρνε χρόνο μέχρι να φτάσει σε εμάς στο Κατμαντού, ενώ όλος ο υπόλοιπος κόσμος το γνώριζε από τα μέσα ενημέρωσης. Όλα αυτά θα αλλάξουν τώρα.», είπε ο Μπαταράι.

Σύμφωνα με αξιωματούχους από το Νεπάλ, αλλά και ειδικούς σε ζητήματα ορειβασίας, οι νέοι κανονισμοί θα μπορούν να θέσουν περιορισμούς σε αυτό που έχει περιγραφεί ως ένας ολοένα εντονότερος διαγωνισμός για την επίτευξη παράξενων ρεκόρ. Στο εξής, οι ορειβάτες θα υποχρεούνται να ανακοινώσουν εκ των προτέρων αν σκοπεύουν να καταρρίψουν κάποιο ρεκόρ. Στο παρελθόν υπήρξαν πολλά παραδείγματα ορειβατών που δεν κατέθεταν το σχέδιό τους να καταρρίψουν ένα ρεκόρ και έπειτα ισχυρίζονταν ότι κάτι τέτοιο συνέβη μόνο αφότου έφταναν στην κορυφή. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλοί που  προσπαθούν να κάνουν ρεκόρ όπως να σταθούν με το κεφάλι ή να βγάλουν τα ρούχα τους φτάνοντας στην κορυφή.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!