Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Λίμνη Πλαστήρα: Απόδραση στο στολίδι των Αγράφων

Πεζοπορία, ποδηλατάδες, εξερευνήσεις των μικρών χωριών που «κρέμονται» από πάνω της, canoe kayak, ιππασία, mountain bike, ορειβασία, εξερεύνηση των γειτονικών χωριών… Η Λίμνη Πλαστήρα μπορεί να σου προσφέρει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο τόσες εικόνες και δραστηριότητες αρκετές για να μείνεις απόλυτα ικανοποιημένος – μέχρι να την επισκεφτείς ξανά...

 Γύρω γύρω… όλη 


Η περίμετρος της λίμνης είναι περί τα 50 χιλιόμετρα, όμως ένας στεριανός «περίπλους» επιβάλλεται για να θαυμάσετε από κοντά την γοητεία των φιόρδ της και να κάνετε την φωτογραφική σας μηχανή (ή το κινητό) να μείνει από μπαταρία. Αξίζει επίσης να αποχωριστείτε για λίγο τους τέσσερεις τροχούς και να προγραμματίσετε μια ποδηλατάδα στα παρόχθια μονοπάτια ή ακόμα και… μέσα στη λίμνη με υδροποδήλατο, απολαμβάνοντας έτσι με τον πιο άμεσο τρόπο τα γαλάζια της νερά. Οτιδήποτε από τα δύο και αν διαλέξετε, τον απαραίτητο εξοπλισμό θα τον βρείτε στον «Ταυρωπό», την εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε αυτούς τους τομείς στην περιοχή της λίμνης. Σημειώστε ότι η Trekking Hellas διοργανώνει εξορμήσεις με mountain bike στην Λίμνη τα Σαββατοκύριακα.


Αν πάλι δεν προλαβαίνετε να την γυρίσετε όλη, η διαδρομή την οποία πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε με το αυτοκίνητο ή το ποδήλατο, είναι εκείνη που ξεκινά από το χωριό Κρυονέρι και καλύπτει το αριστερό τμήμα της λίμνης, μέχρι το χωριό Νεοχώρι (περίπου 9 χιλιόμετρα), ίσως το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό από αυτά που την περιβάλλουν. Η πανοραμική θέα που προσφέρει σε αυτήν είναι απλά μαγευτική. 

Στο Νεοχώρι θα βρείτε τον Βοτανικό Κήπο, στα δέκα στρέμματα του οποίου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής, καθώς και κάποια ενδιαφέροντα είδη της τοπικής πανίδας, στο παρατηρητήριο άγριων ζώων και πουλιών. Σερβιριστείτε έναν ζεστό καφέ από το μικρό κατάστημα του κήπου, καθίστε σε ένα παγκάκι, κάτω από τον φθινοπωρινό ήλιο και αφιερώστε μερικές στιγμές για να αναπνεύσετε και να απολαύσετε την υπέροχη ατμόσφαιρα.


Εξίσου όμορφο και γραφικό είναι το χωριό Κρυονέρι, ενώ τα «διάσημα» Καλύβια Πεζούλας προσελκύουν την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στην περιοχή. Από την Πεζούλα και ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Νεράιδα θα βρεθείτε σε ένα πραγματικά… νεραϊδίσιο χωριό, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, πνιγμένο από καταπράσινα έλατα, το οποίο προσφέρει την καλύτερη αμφιθεατρική θέα στην λίμνη, τον θεσσαλικό κάμπο, μέχρι και τον Όλυμπο. Τους χειμερινούς μήνες, στην περιοχή Καραμανώλη, λίγο μετά τη Νεράϊδα λειτουργεί ορειβατικό καταφύγιο και χιονοδρομικό κέντρο.


Στα «πρέπει να δεις» της περιοχής, συγκαταλέγεται αναμφίβολα το περίφημο Φράγμα Ταυρωπού, στο οποίο συναθροίζονται πάγκοι με ντόπια προϊόντα από τους τοπικούς συνεταιρισμούς. 

Πηγή: in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!