Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Ζώα και φυτά παίρνουν τα βουνά λόγω κλιματικής αλλαγής

Φυτά, πεταλούδες και πτηνά έχουν μετακινηθεί οκτώ έως 42 μέτρα υψηλότερα στην Ελβετία κατά την περίοδο 2003-2010 σύμφωνα με έρευνα που υπογράφουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βασιλείας και που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS One.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Κλιματική Αλλαγή ευθύνεται για τη μεταβολή της κατανομής ειδών χλωρίδας και πανίδας παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, την τελευταία εικοσαετία “κοινότητες” πτηνών και πεταλούδων έχουν μετακομίσει κατά μέσο όρο 37 και 114 χιλιόμετρα βορειότερα, αντίστοιχα...


Οι Τομπάϊας Ροθ και Βαλεντίν Άμρχάϊμ του Πανεπιστημίου της Βασιλείας ανακάλυψαν ότι στην Ελβετία είδη φυτών, πεταλούδων και πουλιών μετεγκαθίστανται σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Σε υψόμετρο 500 μέτρων τα φυτά έχουν μετακινηθεί οκτώ μέτρα υψηλότερα, οι πεταλούδες 38 μέτρα και τα πουλιά 42 μέτρα.

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά την περίοδο 2003-2010 σε 214 περιοχές δειγματοληψίας σε υψόμετρο έως 3000 μέτρα και καλύπτει το σύνολο των σημαντικών οικοσυστημάτων της Κεντρικής Ευρώπης.

Μετακίνηση οκτώ μέτρων σε μια οκταετία για όλα τα είδη χλωρίδας είναι εντυπωσιακό εύρημα πόσω μάλλον όταν αφορά στις “αμετακίνητες” κοινότητες φυτών” λέει ο Αμρχάϊμ.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο βιολογικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής δεν θα γίνει αισθητός απαραίτητα στο μακροπρόθεσμο διάστημα. Ζώα και φυτά προσαρμόζονται ήδη στις αυξανόμενες θερμοκρασίες με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

—Πάνω από τη γραμμή των δέντρων

Παρόλα αυτά πάνω από το ανώτατο όριο ανάπτυξης των δέντρων, φυτά και πεταλούδες, σε αντίθεση με τα πουλιά, δεν έδειξαν σημαντικές μετακινήσεις σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Σε αντίθεση με την τάση τους κάτω από τη δέντρο-γραμμή (tree line), πάνω από αυτό το όριο αλπικά φυτά και πεταλούδες επέδειξαν τάσης καθόδου, φαινόμενο που δεν έχει ακόμα εξηγηθεί.

Πιθανότατα οι μεταβολές στις χρήσεις γης κοντά στη δέντρο-γραμμή υπερτερούν των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι για παράδειγμα η εγκατάλειψη των αλπικών βοσκοτόπων.

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!