Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Πισοδέρι: άλματα στο χιόνι με θέα τις Πρέσπες

Στη συμβολή των οροσειρών του Βαρνούντα και του Βέρνου, στη ράχη της συμπαγούς ορεινής μάζας, η ειδυλλιακή τοποθεσία, με τις απότομες πλαγιές από οξιές, προσφέρει ένα από τα πιο όμορφα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, πλημμυρισμένο από φύση.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου, σε μία εξαιρετικά προνομιακή θέση και σε υψόμετρο 1.600 - 1.900 μέτρων, στέκεται στον «αυχένα» που ενώνει τις δυο οροσειρές, με εκπληκτική θέα προς τις λίμνες των Πρεσπών αλλά και τις διαδοχικές λευκές κορυφές των βουνών...


Μόλις 18 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού Φλώρινας και πάνω στην εθνική οδό Φλώρινας – Καστοριάς, αποτελεί εύκολα προσβάσιμο προορισμό, που μπορεί να συνδυάσει πολλά, πέρα από τα παιχνίδια με το χιόνι.

Αρτια οργανωμένο, διαθέτει πίστες φυσικά οριοθετημένες και με μοναδική θέα στις υπέροχες λίμνες των Πρεσπών.

Οι εγκαταστάσεις

Το χιονοδρομικό διαθέτει 12 πίστες, για έμπειρους και αρχάριους, παιδικές και πίστες δρόμου αντοχής. Πέντε αναβατήρες εξυπηρετούν τις μετακινήσεις από πίστα σε πίστα, τρεις συρόμενοι και δυο λιφτ. Στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργούν δυο σαλέ, καθώς και το Καταφύγιο του Συλλόγου Ορειβατών Χιονοδρόμων Φλώρινας.

Τις πίστες οριοθετούν με φυσικό τρόπο οι δασώδεις πλαγιές, ενώ από την κορυφή τους οι λάτρεις του χιονιού μπορούν να θαυμάσουν και τη φανταστική θέα στις λίμνες Μεγάλη και Μικρή Πρέσπα που απλώνονται στα πόδια των ορεινών όγκων.

Για τους ρομαντικούς, η κεντρική πίστα με τη βοήθεια προβολέων φωτίζεται και τα βράδια, προσφέροντας «κοκτέιλ» νυχτερινού σκι και δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα, από τις 9 μ.μ. έως και τη 1 π.μ., τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Κι άλλο χιόνι...

Ο καιρός δε βοήθησε αρκετά, ώστε να λειτουργήσει πλήρως το χιονοδρομικό, με αποτέλεσμα να μην έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής οι αναμενόμενες πληρότητες. «Από τις δώδεκα πίστες αυτήν τη στιγμή λειτουργούν οι μισές, αφού το χιόνι δεν είναι ακόμη αρκετό. Από τις 20 Δεκεμβρίου, οπότε άρχισε τη λειτουργία του το χιονοδρομικό, έχουμε επισκέπτες, με μειωμένη ωστόσο προσέλευση. Η θέση του χιονοδρομικού μας είναι πλεονεκτική, γιατί βρίσκεται κοντά σε πολλά χωριά, στην πόλη της Φλώρινας (18 χλμ.) και της Καστοριάς (35 χλμ.), αλλά και στις πανέμορφες λίμνες των Πρεσπών, από τις οποίες απέχει μόλις 30 χλμ.», ανέφερε στο «Ταξιδεύω με τον ΑτΚ» ο υπεύθυνος του Χιονοδρομικού Κέντρου Πισοδερίου, Τάσος Τόττης.

Για τους λάτρεις των αγώνων στο χιόνι, τo Xιονοδρομικό Kέντρο Πισοδερίου για τη σεζόν 2013-14 θα φιλοξενήσει τον αγώνα του Εθνικού Πρωταθλήματος Χιονοδρομίας από την ΕΟΧ, «αλπικά», στις 6 Απριλίου 2014: Προαγωνιστική Βόρειας.

Το ομώνυμο χωριό

Αναμφισβήτητα, το πιο κοντινό χωριό στο χιονοδρομικό κέντρο είναι το Πισοδέρι, απ' όπου ξεκινά ένας από τους αναβατήρες. Εχει πληθώρα καταλυμάτων, ξενοδοχεία, ξενώνες κι ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ.

Πρόκειται για το πιο ορεινό χωριό του νομού, χτισμένο, σε υψόμετρο 1.450 μ., στον αυχένα που χωρίζει το όρος Βαρνούντας με το όρος Βίτσι.

Στο Πισοδέρι μπορείτε να δείτε το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, το βυζαντινό ναό της Αγίας Παρασκευής και το κτίριο της Μοδέστειας Σχολής (κατασκευάστηκε το 1903 από τον ευεργέτη Μόδεστο, αρχιμανδρίτη Ιεροσολύμων), που αναπαλαιώθηκε και λειτουργεί ως ξενώνας.

Με το τρένο

Στην υπηρεσία του χιονοδρομικού τουρισμού, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, ετοιμάζει «πακέτα» για τους λάτρεις του σκι. Πρόκειται για προσφορά ολοκληρωμένων εκδρομών στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πισοδερίου που θα δίνουν τη δυνατότητα στους επιβάτες να αγοράσουν «πακέτο», στο οποίο εκτός της σιδηροδρομικής μετακίνησης θα περιλαμβάνονται το εισιτήριο για το χιονοδρομικό, η οδική μετακίνηση από και προς το σταθμό του τρένου, καθώς και -για όσους το επιθυμούν- το φαγητό και η διαμονή.

«Οι συζητήσεις με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι σε εξέλιξη και ευελπιστούμε να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία, που θα βοηθήσει τους πολίτες να έρθουν πολύ πιο εύκολα και φτηνά στην περιοχή μας», ανέφερε ο κ. Τόττης.

Ορεινά χωριά και ψαροχώρια

Στο νομό Φλώρινας και λίγα χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό θα συναντήσετε και... ψαροχώρια σε υψόμετρο 850 μέτρων, όπως ο παραλίμνιος οικισμός Ψαράδες στη Mεγάλη Πρέσπα, αλλά και ορεινά γραφικά διατηρητέα χωριά, όπως το Νυμφαίο, σε υψόμετρο 1.340 μ., που ορίζεται από 162 διατηρητέα αρχοντικά. Εκεί βρίσκεται και το Kέντρο Προστασίας της Aρκούδας και του Λύκου.

Επισκεφθείτε το Τείχος και το Νεκροταφείο Ρωμαϊκών Χρόνων στο ορεινό χωριό Βεύη, το Ρωμαϊκό Λουτρό στο χωριό Μελίτι, το μικρό χωριό της Μικρολίμνης, χτισμένο στην όχθη της Μικρής Πρέσπας, το χωριό Νίκη.

Στις Πρέσπες

Η εξόρμηση στο Πισοδέρι μπορεί να συνδυαστεί απόλυτα και με την επίσκεψη σε μια περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους, τον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών, που περιλαμβάνει τις δύο λίμνες και τη Ζώνη Απόλυτης Προστασίας.

Η εξερεύνηση των λιμνών γίνεται με ξύλινες βάρκες, τις πλάβες. Στη Μικρή Πρέσπα υπάρχουν δύο νησάκια, ο Αγιος Αχίλλειος και το Βιδρονήσι ή Βιτρινέτσι. Μια πλωτή πεζογέφυρα, μήκους 650 μ., ενώνει το νησί με την απέναντι στεριά.

Η ομώνυμη εκκλησία του νησιού, που χρονολογείται στα τέλη του 10ου αι., αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας.

Γαστρονομία

Η ορεινή φυσιογνωμία και οι υδάτινες επιφάνειες της περιοχής προσφέρουν και τις ανάλογες γεύσεις. Κατσικίσια κεφτεδάκια, παπαρδέλες με μοσχαρίσια μελωμένα μάγουλα, αγριογούρουνο κρασάτο με σπιτικές χυλοπίτες, κότσι αρνίσιο στη γάστρα με πατάτα Σκλήθρου, τηγανιά χοιρινή με σπιτική σάλτσα ντομάτας και πιπεριάς, ντόπιες σπαλομπριζόλες με πικάντικες σάλτσες.

Οι πιπεριές Φλωρίνης σε διάφορες μορφές, οι γίγαντες Πρεσπών αλλά και το ντόπιο τσίπουρο και το ξινόμαυρο αξίζουν μια δοκιμή, αλλά και να προμηθευτείτε φεύγοντας.

Μεγάλη είναι και η ποικιλία των ψαριών που ζουν στις λίμνες: γριβάδια (ή κυπρίνοι), χέλια, τσιρόνια, πλατίκες, κέφαλοι κ.ά. Τα παντοπωλεία των ψαράδων προσφέρουν για... σουβενίρ παστά τσιρόνια και παστό γριβάδι.

Η πρόσβαση

Η Φλώρινα απέχει από τη Θεσσαλονίκη 194 χλμ. μέσω της Εγνατίας οδού από Βέροια - Κοζάνη – Φλώρινα, ενώ υπάρχει και δεύτερη διαδρομή μέσω της πόλης της Εδεσσας.

Από την Αθήνα η απόσταση είναι περίπου 554 χλμ. μέσω Λάρισας και Κοζάνης. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να επιλέξει τη διαδρομή μέσω της εθνικής οδού προς Κατερίνη, κι έπειτα μέσω Εγνατίας στον κόμβο της Βέροιας. Στη δεύτερη περίπτωση η απόσταση είναι 629 χλμ.


ΤΗΣ ΓΙΟΥΛΗΣ ΑΓΓΕΛΗ
Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!