Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Ορειβασία – Snowkite και στον Ψηλορείτη!


Ένα από τα χειμερινά αθλήματα που προσελκύουν ολοένα και περισσότερο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι το Snowkite, κάτι που τον τελευταίο καιρό πραγματοποιείται και στα κρητικά βουνά! Οι snowkiters χρησιμοποιούν «αετό» για να γλιστρούν πάνω στο χιόνι ή τον πάγο. Το άθλημα είναι παρόμοιο με το kitesurf (της θάλασσας). Το Snowkite διαφέρει από τα άλλα παρόμοιου είδους αθλήματα, διότι για τον snowkiter είναι δυνατό να ταξιδέψει ανηφόρα και κατηφόρα με οποιαδήποτε κατεύθυνση του ανέμου. Το Snowkite, ωστόσο, μπορεί να γίνει και πολύ επικίνδυνο και γι’ αυτό θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να εκπαιδευτεί και να το ασκεί με προσοχή. Μάλιστα, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές σε μέρη που συχνά συνδέονται με το σκι και το snowboard, όπως η Ρωσία, ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Βόρεια και Κεντρική Αμερική και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται Snowkite με μεγάλη επιτυχία και στον Ψηλορείτη!

Τι απαιτείται για να κάνει κάποιος Snowkite

Το Snowkite είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός δραστηριοτήτων, ένας νέος διαφορετικός τρόπος εξερεύνησης και... ανάβασης του βουνού και συνίσταται σε όσους έχουν ήδη εμπειρία βουνού. Απαιτεί εμπειρία χρήσης kite θαλάσσης, τουλάχιστον 2 ετών, καλή γνώση ορειβατικού σκι ή snowboard και εμπειρία χειμερινών συνθηκών. Το Snowkite δεν είναι όπως το kite της θάλασσας, καθώς στη θάλασσα ο αέρας είναι από σταθερή διεύθυνση, ενώ στο βουνό έρχεται από παντού.

Ένας κυψελωτός ή φουσκωτός αετός (kite) είναι το βασικό για να κάνει ο ενδιαφερόμενος το άθλημα αυτό. Επιπλέον, χρειάζεται ένα ζευγάρι πέδιλα σκι ή μία σανίδα snowboard, ένα κρεμαστικό και μία ειδική ζώνη μέσης, όπου είναι γαντζωμένος ο αετός. Υπάρχουν, μάλιστα, διάφοροι τύποι και μεγέθη αετών στην αγορά, ανάλογα με το σωματικό βάρος, την συνήθη ένταση του ανέμου στο μέρος διεξαγωγής του Snowkite αλλά και το στυλ του αναβάτη. Απαραίτητα είναι και τα σωστά ρούχα, στολή, γάντια και κράνος, καθώς και τα αναγκαία μαθήματα σε ειδικές σχολές Snowkite.

Snowkite στον Ψηλορείτη

Η Κρήτη αποτελεί πολυπροορισμό και τον ιδανικό προορισμό διακοπών τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Το χειμώνα, μάλιστα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πιο «αυθεντική» και ένα από τα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος είναι η ορειβασία. Για το θέμα των χειμερινών σπορ που γίνονται στην Κρήτη, τις δυνατότητες αξιοποίησης του βουνού αλλά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Κωστή Χαραλαμπάκη, ο οποίος είναι οδοντίατρος στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας και παράλληλα ασχολείται με τα χειμερινά σπορ.

Ο ίδιος μιλώντας στο «Ρ» επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η Κρήτη έχει ήδη αναγνωριστεί ως ιδανικός προορισμός για ορειβατικό σκι. Τα κρητικά βουνά είναι σε σχετικά «φιλικό» υψόμετρο που επιτρέπει όλες τις μορφές των δραστηριοτήτων βουνού, χειμώνα – καλοκαίρι, με σχετική ασφάλεια. Το 2008, μάλιστα, έγινε η πρώτη διάσχιση των Λευκών Όρεων με ορειβατικά σκι από μέλη του ΕΟΣ Χανίων και Ηρακλείου.

Οι ορειβατικοί σύλλογοι έχουν ενεργά μέλη με αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κάθε χρόνο οργανώνονται σχολές χειμερινού βουνού διαφόρων επίπεδων, ώστε να δοθούν οι βάσεις στους απλούς επισκέπτες του βουνού και να το δουν με διαφορετικό μάτι, να το ερωτευτούν και να ξεκινήσει η περιπέτεια. Περιπέτεια ζωής, διότι η ορειβασία είναι το δυσκολότερο και το απαιτητικότερο σπορ, χωρίς όμως να υπάρχει όριο ηλικίας. Με την προϋπόθεση πάντα να υπάρχει σεβασμός στο βουνό και στα στοιχεία της φύσης. Το Snowkite, μάλιστα, είναι φυσιολατρικό και το σπορ της υπομονής που σου προσφέρει την απόλυτη ευχαρίστηση, πόσο μάλλον το να κάνεις Snowkite στον Ψηλορείτη!».

Να σημειώσουμε πως τον περσινό χειμώνα για Snowkite στα χιονισμένα κρητικά βουνά είχαν έρθει ο Johann Civel, Γάλλος πρωταθλητής του Snowkite και ο Bertrand Boone, Γάλλος επαγγελματίας φωτογράφος που «ειδικεύεται» σε φωτογραφίες περιπέτειας και σπορ του βουνού. Οι άνθρωποι αυτοί μόνο θετικά σχόλια έχουν να κάνουν για την Κρήτη και τη φιλοξενία κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο νησί. Το φετινό χειμώνα, μάλιστα, θα ξαναέρθουν στην Κρήτη και θα «γευτούν» για ακόμη μία φορά τα χιονισμένα βουνά.

Δυνατότητες και Αξιοποίηση του βουνού

Ο Ψηλορείτης είναι ένα «φιλικό» βουνό και μπορεί να διασχισθεί από έμπειρους αναβάτες ή χιονοδρόμους, σύμφωνα με αυτούς που γνωρίζουν το θέμα των χειμερινών σπορ. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν στον Ψηλορείτη, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το βουνό και να έρθουν τουρίστες, με σεβασμό πάντοτε στο περιβάλλον.

«Το βουνό αυτό έχει απίστευτες δυνατότητες και ευτυχώς που μέχρι τώρα δεν το έχουμε αξιοποιήσει, γιατί θα το είχαμε καταστρέψει. Αυτό που χρειαζόμαστε στον Ψηλορείτη είναι ένα καταφύγιο στα 2.000 μέτρα περίπου, όπως αυτά που υπάρχουν στα Λευκά Όρη και μπορείς να πας εκεί με τα πόδια. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και θα ήταν πολύ θετικό να υλοποιηθεί. Για παράδειγμα, οι Γάλλοι, που έχουν άδεια από τις δουλειές τους το χειμώνα και μπορούν να κάνουν διακοπές, επιλέγουν την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για σκι. Θα μπορούσαν να έρθουν την Κρήτη και με αυτόν τον τρόπο θα είχαμε και αρκετούς τουρίστες το χειμώνα. Το δεύτερο βήμα είναι να υπάρχουν φθηνές πτήσεις από το εξωτερικό για την Κρήτη και το χειμώνα, έτσι ώστε οι ξένοι να επιλέξουν το νησί μας για τις χειμερινές τους διακοπές, γιατί αυτός που αγαπάει το βουνό σίγουρα θα θέλει να πάει και στον Ψηλορείτη. Από την πλευρά μου, θέλω να βοηθήσω σε αυτό γιατί είμαι σε έναν τόπο (Γαλλία) όπου οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τα σπορ του βουνού, τους αρέσει η Κρήτη, έχουν να πουν μια καλή κουβέντα και να διηγηθούν μόνο όμορφες αναμνήσεις από το νησί. Πάντως, αν γίνουν αυτά, θα πετύχουμε και αξιοποίηση της ομορφιάς της φύσης αλλά και τουρισμό», σημείωσε στο «Ρ» ο κ. Χαραλαμπάκης.

Όσον αφορά στη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στον Ψηλορείτη, κάτι που συζητείται και ίσως να αποτελεί το «ιδανικό» για πολλούς, ο Κωστής Χαραλαμπάκης διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί, γιατί είναι ένα βουνό όπου φυσάει πάρα πολύ, τονίζοντας: «Αποκλείεται να γίνει χιονοδρομικό κέντρο στον Ψηλορείτη ή τα Λευκά Όρη, επειδή και φυσάει αλλά και θα πρέπει να χαλάσει το τοπίο. Εξάλλου, δε θεωρώ ότι μας χρειάζεται το χιονοδρομικό, αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει μία βάση, ένα μεγάλο καταφύγιο το οποίο θα μπορεί να αναπτυχθεί και να φιλοξενήσει κόσμο. Ένα σταθμό, δηλαδή, κοντά στο πεδίο που να μπορεί να πάει κάποιος με τα πόδια και που θα σέβεται το περιβάλλον».

Γράφει η Μαρία Ιερωνυμάκη
Πηγή: http://rethemnosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!