Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Πεζοπορία στους λόφους της Αύρας

Καλές οι κορυφές, τα χιόνια και το ταξίδι στις εσχατιές της χώρας μας, μα εξίσου καλές και χρήσιμες οι ήπιες πεζοπορίες στα ημιορεινά του νομού μας, τόσο σαν ανάπαυλα μεταξύ των δύσκολων αναβάσεων, όσο και για να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να γνωρίσουν το βουνό. Έτσι, σαν πρώτη διαδρομή του νέου μας προγράμματος επιλέγουμε πάντα μια εύκολη και κοντινή πεζοπορία.
Τούτη τη φορά, σειρά είχαν οι...
απολήξεις των Αντιχασίων στον κάμπο των Τρικάλων. Με αρχή την Αύρα και κατάληξη τα περίχωρα της Βλαχάβας, σχεδιάσαμε μια κυκλική διαδρομή διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών. Άλλοτε σε χωματόδρομους και άλλοτε σε μονοπάτια – ατραπούς, βαδίσαμε ανάμεσα στα δρυοδάση και την χαμηλή θαμνώδη βλάστηση έχοντας την ευκαιρία της θέας προς τα βράχια των Μετεώρων και τον κάμπο που διασχίζει ο Πηνειός. Στο βάθος, οι κορυφές της Πίνδου λουσμένες στο γεναριάτικο φως με φόρεμα λευκό, αναμένουν την επόμενη επίσκεψή μας. Ανατολικότερα, οι Σπαθάδες και η Νέα Ζωή στις υπώρειες των Αντιχασίων.
Φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής κατεβαίνουμε απότομα ανάμεσα στις γυμνές από φύλλωμα βελανιδιές για να συναντήσουμε τον χωματόδρομο που οδηγεί την μονή Αγίου Γεωργίου όπου μια σύντομη στάση επιβάλλεται για ξεκούραση. Ευπρόσδεκτο το κέρασμα από τον καλόγερο και το δροσερό νερό.
Από εδώ, μετά από μισής περίπου ώρας ευχάριστη πορεία, φτάσαμε στην είσοδο της Αύρας (παλιά ονομασία Κόπραινα). Είναι ένα ημιορεινό χωριό (280 μέτρα υψόμετρο) 12 χλμ. ανατολικά της Καλαμπάκας. Οι 450 κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με καπνοκαλλιέργειες. Στην Αύρα υπάρχουν παραδοσιακοί οργανοπαίχτες και λειτουργούν αποστακτήρια τσίπουρου.
Μια που η προσπάθειά μας υπήρξε σχετικά σύντομη, ευκαιρία ήταν να μαζευτούμε σε ταβέρνα της περιοχής για ευχάριστο κλείσιμο της πρώτης φετινής πεζοπορίας.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Την Κυριακή 19/1 είναι προγραμματισμένη η κοπή της πίτας του συλλόγου μας στον λόφο της Ράξας στις 11.30 π.μ. Για όσους θέλουν να πεζοπορήσουν, σχεδιάσαμε μια εύκολη πορεία από την Περδικοράχη έως το σημείο κοπής της πίτας, διάρκειας περίπου 45'. Αυτοί θα αναχωρήσουν από το γνωστό σημείο μπροστά από τον σταθμό του τρένου στις 10 το πρωί της Κυριακή με τα αυτοκίνητά τους για την Περδικοράχη.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε στα γραφεία του συλλόγου μας, Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 κάθε Παρασκευή από 9.00 έως 10.30' μμ.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και υλικό θα βρείτε στο site του συλλόγου στη διεύθυνση

Πηγή: trikalasport.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!