Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Φαλακρό: κατάβαση σε λευκό χαλί

Με έντονη περιβολή από πυκνά δάση δρυός, οξιάς και κωνοφόρων στα χαμηλά του, ξεγυμνώνεται ανεβαίνοντας κι αποκαλύπτει την αλπική ομορφιά του, τηρώντας λευκή σιωπή μέχρι τις απώτερες κορυφές του.

Το Φαλακρό, βουνό – σύμβολο του νομού Δράμας, με τις έντονες ορθοπλαγιές, τα άγρια φαράγγια, τις βραχώδεις χαράδρες, αφήνεται στην αγκαλιά των ανέμων, καθώς υψώνεται στα 2.300 μ. Η οικολογική και αισθητική αξία του όρους αναγνωρίστηκε με την ένταξή του στο δίκτυο Natura 2000.

Tο νότιο τμήμα του βουνού, γυμνό στη μεγαλύτερη έκταση, έκρυβε στο εσωτερικό του έναν πραγματικό θησαυρό για τους κατοίκους του, το περίφημο μάρμαρο της περιοχής, που κράτησε τον πληθυσμό στον τόπο και έφερε ανάπτυξη...


Λίγο χαμηλότερα από τις υψηλότερες κορυφές του, στα 1.720 μ., στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο, που ικανοποιεί τόσο τις αισθητικές όσο και τις σωματικές ανάγκες των επισκεπτών. Από το υψηλότερο τμήμα των πιστών η θέα χωρίς... όρια βλέπει τη λίμνη του ποταμού Νέστου και τα βουλγαρικά σύνορα, το υπέροχο Φαράγγι των Πύργων και το Παγγαίο.

Οι πίστες

Στο χιονοδρομικό κέντρο ικανοποιούνται οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντα όλων των επισκεπτών, καθώς συνδυάζει πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, πίστες δρόμου αντοχής, για αρχάριους, για παιδιά, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα για snowmobile ή έλκηθρο για τους μικρούς λάτρεις του χιονιού.

Αναλυτικότερα, λειτουργούν τέσσερις συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις 20 και πλέον πίστες του χιονοδρομικού.

Βέβαια, το υπέροχο αλπικό τοπίο του Φαλακρού αποτελεί αφετηρία και για άλλου τύπου εξορμήσεις στα μονοπάτια πορείας ή ορειβασίας (Ε6), αλλά και για μια απλή βόλτα στις λευκές πλαγιές του βουνού.

Στη βάση του χιονοδρομικού, στα 1.700 μ., υπάρχουν το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας, δύο καντίνες και ένας ξενώνας, που μπορεί να φιλοξενήσει 80 άτομα, καθώς και δυο σχολές ενοικίασης εξοπλισμού. Η πρόκληση να πιει κανείς καφέ στα 2.110 μ. με απεριόριστη θέα είναι ακαταμάχητη, ωστόσο ικανοποιείται πολύ εύκολα αρκεί να χρησιμοποιήσει την τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, που οδηγεί στο σαλέ στα πιο ψηλά «πατώματα» του Φαλακρού.

Οι τιμές

Σε γενικές γραμμές οι τιμές χρήσης των αναβατήρων διαμορφώνονται στα 6 ευρώ το άτομο, ενώ ισχύει έκπτωση 2 ευρώ για φοιτητές, παιδιά και γκρουπ. Οσον αφορά τη χρήση όλων των πιστών, κοστίζει 15 ευρώ και 12 ευρώ για τις ομάδες που έχουν έκπτωση, ενώ για τα παιδιά 5 ευρώ.

Γραφικά χωριά

Στις υπώρειες του Φαλακρού βρίσκονται το γραφικά χωριό Βώλακας, οι Πύργοι και ο όμορφος οικισμός του Γρανίτη, με το παραδοσιακό ορεινό περιβάλλον και τη θαυμάσια τοπική κουζίνα.

Ο Βώλακας, χτισμένος στις δυτικές πλαγιές του Φαλακρού, σε υψόμετρο 830 μέτρων, είναι το πιο κοντινό χωριό στο χιονοδρομικό κέντρο και παραμένει ζωντανός, προσφέροντας ευκαιρίες διαμονής και φαγητού. Στο χωριό υπάρχει η μεταβυζαντινή τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική Εκκλησία με ανεξάρτητο λιθόκτιστο κωδωνοστάσιο, αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία (1841).

Αξιοθέατα της φύσης

 Το μοναδικό δάσος της σημύδας, το σπάνιας ομορφιάς σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού, το παρθένο δάσος του Φρακτού, οι καταρράκτες της παρανέστιας γης, η χιονότρυπα του Φαλακρού, που κρατάει χιόνια ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, είναι μερικά από τα μνημεία της φύσης, η οποία κρύβει πολλές εκπλήξεις για τους εραστές της. Βέβαια, το χειμώνα η φύση είναι αυτή που... κλείνει τα ραντεβού των επισκεπτών για να επιδείξει τις ομορφιές της.

Το φαράγγι των Πύργων, πνιγμένο στα έλατα και στις οξιές και πλημμυρισμένο από τρεχούμενα νερά, με τις κορυφές του βουνού να ορθώνονται επιβλητικά, δίνει ευκαιρίες για επαφή με την άγρια φύση.

Ορεινές... γεύσεις

Εναν παράδεισο παραδοσιακών ορεινών γεύσεων αποτελεί η περιοχή του Φαλακρού, όπου μπορείτε να απολαύσετε ζεστές σούπες και λαχταριστά κρεατικά, όπως χοιρινό γάστρας, λουκάνικα Βώλακα, κεφτεδάκια με σάλτσα, γίδα βραστή, πατσά μοσχαροκεφαλή, κατσικάκι σούβλας, σουτζουκάκια στα κάρβουνα.

Επίσης, το άγριο κυνήγι, η πλούσια γεύση των τυροκομικών και των αλλαντικών, όπως ο καβουρμάς, συνοδευόμενα από ντόπιο κρασί, μαγεύουν τους λάτρεις των ιδιαίτερων γεύσεων.

Πώς θα πάτε

Για να φτάσετε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού από τη Θεσσαλονίκη, οδεύετε προς την πόλη της Δράμας και από εκεί κατευθύνεστε προς Κάτω Νευροκόπι. Στο 25ο χλμ. Δράμας – Νευροκοπίου υπάρχει πινακίδα προς το χιονοδρομικό. Από τη συγκεκριμένη διασταύρωση απέχει 19 χλμ.

ΤΗΣ ΓΙΟΥΛΗΣ ΑΓΓΕΛΗ
g.ageli@ekdotiki.gr

Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!