Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Άνοιξη στη Λίμνη Κερκίνη

Είναι τόσο αφάνταστα όμορφη –οι φωτογραφίες την αδικούν κατάφωρα, που συνεχίζεις να την ονειρεύεσαι ακόμα και τη στιγμή που είσαι ήδη εκεί. Τα 50.000 - 70.000 στρ. της, ανάλογα με την εποχή, έχουν εξελιχθεί σε ένα μοναδικό υδροβιότοπο, ενώ με επίκεντρο την λίμνη, έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται μια σειρά οικοτουριστικών δραστηριοτήτων (βόλτες στη λίμνη, bird watching, of road διαδρομές ) που έχουν σοβαρές προοπτικές εξέλιξης. Τεράστια νούφαρα μέσα στη λίμνη, παρυδάτια δάση με πάνω από 1.000 νεροβούβαλους στις...
όχθες τους και πλούτο πανίδας εντός, περισσότερα από 620 είδη φυτών, ένας ασύλληπτος αριθμός πουλιών –περισσότερα από 10.000 είδη, συνθέτουν ένα μοναδικό οικοσύστημα. Αν ταξιδέψετε ημέρα, θα προτείναμε να ακολουθήσετε τον παραλίμνιο δρόμο για να γνωριστείτε καλύτερα με την ομορφιά της Κερκίνης. Ξεκινώντας από τις Σέρρες με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, περνάτε τον Προβατά, και ακολουθώντας τις πινακίδες προς Κερκίνη, φθάνετε στο Λιθότοπο, δίπλα στο φράγμα. Εδώ έχετε μια πρώτη αίσθηση της γαλήνης και των άπειρων πουλιών που φιλοξενεί στα νερά της, καθώς καθρεφτίζονται μέσα τους οι κορυφογραμμές του Μπέλες. Συνεχίζοντας άλλοτε πιο κοντά και άλλοτε πιο μακριά από την όχθη, θα φθάσετε στο χωριό Κερκίνη, όπου βρίσκεται και το Κέντρο Πληροφόρησης Υγρότοπου Κερκίνης (τηλ., 23270-28004, 23270-28005, wkerkini@otenet.gr )

Εμείς, βρήκαμε το χωριό και τη λίμνη, βυθισμένα στην ομίχλη. Είχε και ψιλόβροχο και άπνοια, ήταν και άδειοι οι δρόμοι - κλισέ, πλην όμως, αισθανθήκαμε όντως σαν να παίζαμε σε ταινία του Αγγελόπουλου … Στο λιμανάκι του χωριού βρίσκονται και οι χαρακτηριστικές μηχανοκίνητες σκεπαστές βάρκες χωρίς καρίνα, οι «πλάβες», με τις οποίες θα κάνετε βόλτα στη λίμνη φθάνοντας τόσο μακριά μέσα στη λίμνη και τόσο κοντά στο υδρόβιο δάσος όσο το επιτρέπει η εποχή και το ύψος των νερών. Αν θέλετε να ολοκληρώσετε το γύρο της λίμνης, θα προχωρήσετε προς το Νεοχώρι, το Μανδράκι, το Ακριτοχώρι και τη Βυρώνεια, θα περάσετε πάλι από το Λιθότοπο και θα καταλήξετε εκ νέου στο χωριό Κερκίνη.

της Άρτεμης Τζίτζη
Πηγή: athinorama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!