Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Πολύδροσο, πεζοπορία στην καρδιά του Πάρνωνα!

Παραδοσιακό χωριό του Πάρνωνα, χτισμένο σε υψόμετρο 1.100, το Πολύδροσο, γνωστό και με την ονομασία Τσίντζινα, είναι αγκαλιασμένο από έλατα και πεύκα. Τα πετρόχτιστα κεραμοσκεπή σπίτια και οι πλακόστρωτοι δρόμοι ακολουθούν το πανέμορφο φυσικό ανάγλυφο, όπου αφθονούν οι πηγές.

Στολίδι του χωριού είναι ο παραδοσιακός ξενώνας στην όμορφη πλατεία με τα...
πλατάνια. Το κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου οικοδομήθηκε το 1891 από λαγκαδιανούς μάστορες με δωρεά του ευεργέτη Ιωάννη Γρηγορίου.

Πολλά είναι τα αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία του Πολύδροσου και της ευρύτερης περιοχής: η εκκλησία της Παναγίας, η εκκλησία του Αγίου Βλασίου (ο παλαιότερος ναός του χωριού), η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (στην είσοδο του χωριού), το ξωκλήσι του Αϊ-Γιαννάκη, σπηλαιώδης ναός με καταπληκτική θέα, το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μονή των Αγίων Αναργύρων, που σύμφωνα με ιστορική μαρτυρία υπήρχε ήδη τον 9ο αιώνα. Το καθολικό της μονής, 17ου αιώνα, φέρει ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες.

Εξάλλου, το Πολύδροσο είναι ο ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες και τους λάτρεις των περιπατητικών διαδρομών, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια του Πάρνωνα έχουν ως αφετηρία τους το συγκεκριμένο χωριό. Για τους πιο τολμηρούς, το αναρριχητικό πεδίο Τσιντζίνων προσφέρει μοναδικές εμπειρίες.

Με αφετηρία το Πολύδροσο, οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν τα χωριά Βέρια ή Βέροια (με πετρόχτιστα σπίτια και την εκκλησία των Ταξιαρχών) και Βασαρά (με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, 19ου αιώνα), γενέτειρα του φιλοσόφου και ακαδημαϊκού Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου (1900-1981).

Πηγή: diakopes.in.gr/

2 σχόλια:

  1. ΣΤΗΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΒΑΜΒΑΚΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΧΩΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΘΕΑ ΠΝΙΓΜΕΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 1.100 ΜΕΤΡΑ.
    ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΓΑΖΙΟΥ.¨ονείρων αντάμωμα στη καρδιά του Πάρνωνα"
    ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΚΑΦΕ, ΠΟΤΟ
    ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΟΙΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ..
    ΚΑΛΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ. ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΜΕΖΕΔΕΣ ΣΤΗ ΣΟΥΒΛΑ. ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΜΕΑ.
    ΚΑΦΕΣ, ΠΟΤΟ, ΠΑΓΩΤΟ, ΓΛΥΚΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΒΕΡΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΚΟΛΥΜΠΑΣ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΑΒΛΙ, ΣΚΑΚΙ, ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΣΕΡΦΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.
    ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΖΑΚΙ ΠΟΥ ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΕΤΗΣ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΛΩΡΙΕΣ ΤΖΑΜΑΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ .
    Ο ΧΩΡΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ «ΘΗΛΥΚΟΥ» ΒΟΥΝΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΞΑΚΟΥΣΤΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΛΕΒΗ ΚΑΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΤΖΙΤΖΙΝΩΝ.
    ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΖΙΤΖΙΝΑ(ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ), ΚΑΡΥΕΣ,ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ.
    ΣΥΝΕΠΩΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ Η ΚΑΦΕ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΚΑΘΩΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΞΕΝΩΝΑΣ.
    ΞΕΝΩΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΠΛΑΝΑ ΧΩΡΙΑ.
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΩΝΑ ,ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 33 ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ, ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΣΠΗΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΥ.
    ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΥΚΝΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΧΩΜΑΤΙΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 15 ΛΕΠΤΩΝ η ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΙΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΦΘΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ «ΟΝΕΙΡΩΝ ΑΝΤΑΜΩΜΑ»

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6932 29 29 41 * (ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΦΡΑΣ) * kossaf@gmail.com - http://parnonas.blogspot.com/


    ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ DELLIVERY ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα φίλε μου! Συνήθως στο μπλοκ μας δεν αναρτούμε διαφημίσεις! Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρεσεις ειδικά οταν προκειται για νέες και ωραίες προτάσεις! Καλή συνέχεια!

    ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ ΟΤΙ ΤΟ OLYMPUSMT.BLOGSPOT.COM ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ. ΑΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ BROWSER Ή ΤΟΥ ADBLOG ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!