Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013

11 Δεκεμβρίου: Διεθνής Ημέρα των Βουνών

Η Διεθνής Ημέρα των Βουνών είναι μια ευκαιρία για να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με τη σημασία των βουνών για την ζωή, για να υπογραμμισθούν οι ευκαιρίες και οι περιορισμοί της ανάπτυξης των ορεινών περιοχών και να δημιουργηθούν συνεργασίες που θα φέρουν θετικές αλλαγές στα όρη και στα υψίπεδα σε όλο τον κόσμο.

Τα Βουνά είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή . Είτε ζούμε κοντά στη θάλασσα ή στα υψηλότερα υψόμετρα, είμαστε συνδεδεμένοι με τα βουνά και επηρεαζόμαστε περισσότερο από ό, τι μπορούμε να φανταστούμε. Τα Βουνά παρέχουν το περισσότερο πόσιμο νερό παγκοσμίως, φιλοξενούν μια πλούσια ποικιλία φυτών και ζώων και αποτελούν το σπίτι για τον ένα στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο, κάθε μέρα, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η εκμετάλλευση ορυχείων, οι ένοπλες συγκρούσεις, η φτώχεια και η πείνα απειλούν τον ιστό της ζωής στα βουνά.

Φέτος, το θέμα για της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνών θα είναι «Τα Βουνά - κλειδί για ένα Βιώσιμο Μέλλον». Θα δοθεί έμφαση στην ζωτική σημασία των βουνών για τη βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση που θα εξαλείψει τη φτώχεια, και θα επιστήσει την προσοχή στα εν γένει βιώσιμα και χαμηλά σε εκπομπές ρύπων μοντέλα παραγωγής. Πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις νέες ευκαιρίες και τα οφέλη που μπορεί να έχουν οι ορεινές και πεδινές κοινότητες, χωρίς να υποβαθμίζονται τα ορεινά κοινωνικο- οικοσυστήματα.

Πηγή: attikipress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!