Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Αφετηρία και απόληξη όλων των ορεινών διαδρομών του Χολομώντα, που συναγωνίζεται επάξια τον Αθω, ως το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Χαλκιδικής, είναι ο Ταξιάρχης, χωριό κρυμμένο κάτω από την κορυφή του όρους και τυλιγμένο με τις κλωστές της υπέροχης φύσης.

Η κατάφυτη πλαγιά κατεβαίνει με ορμή από τα 1.160 μέτρα της κορυφής μέχρι το γραφικό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 750 μ., κουβαλώντας μαζί της βελανιδιές, πεύκα, έλατα, οξιές, κουμαριές, με τα ίχνη από τις μυρωδιές των αρωματικών φυτών στην ατμόσφαιρα.

Χριστούγεννα σε φυσικό δάσος ελάτων

Ο Ταξιάρχης αποτελεί προορισμό για χριστουγεννιάτικες αποδράσεις, στολισμένες με φυσικά, χιονισμένα έλατα, ηρεμία και καλό φαγητό. Ο χιονοπόλεμος και το απολαυστικό παιχνίδι με το χιόνι είναι μια ωραία πρόκληση για τα μικρά παιδιά. Επίσης, προσφέρεται για αγροτουρισμό ή για εναλλακτικού τύπου διακοπές, συνδυασμένες με περιβαλλοντική εκπαίδευση, αφού σε όλο του το μέγεθος κρύβει έναν ολόκληρο θησαυρό βιοποικιλότητας, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου που τον περιβάλλει έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.

Η ιστορία του χωριού συνδέεται με το Αγιον Ορος και συγκεκριμένα με τη μονή Δοχειαρίου, η οποία διατηρούσε στο χωριό το μετόχι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, από τον οποίο το χωριό πήρε επίσημα το όνομά του το 1928.

Στο πανέμορφο χωριό, με τα στενά γραφικά δρομάκια, τις εισόδους στα μονοπάτια του Χολομώντα, τα παλιά αρχοντικά, τα διατηρητέα κτίσματα, τις πέτρινες βρύσες, μπορείτε να...
απολαύσετε φαγητό, ηρεμία, καθαρό βουνίσιο αέρα, βόλτες και ξεκούραση. Οι δραστηριότητες ποικίλλουν, καθώς το βουνό δίνει κάθε είδους ευκαιρίες, όπως ιππασία, τοξοβολία, αναρρίχηση, πεζοπορία. Δεν είναι δυνατόν από αυτόν τον ορεινό θησαυρό να λείπουν και εικόνες με τρεχούμενα νερά, καταρράκτες, ρέματα που εντυπώνονται στη μνήμη κυρίως των μικρών παιδιών. Η επαφή με το περιβάλλον - μουσείο και τη φύση του Χολομώντα μοιάζει τόσο μακρινή στο μυαλό μας, ωστόσο είναι τόσο κοντά σε απόσταση.

Η μεγάλη βρύση Σιποτούρα, στην είσοδο του χωριού, το Κάτω Πηγάδι, η πετρόκτιστη πλατεία, η βασιλική με τρούλο Εκκλησία, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Χάνι, διάφορες παραδοσιακά κτισμένες κατοικίες και πλήθος εκκλησίες και ξωκλήσια διάσπαρτα μέσα και γύρω από το χωριό είναι επισκέψιμα και ενδιαφέροντα αξιοθέατα.

Μοναδική θέα

Η ορεινή διάβαση Χολομώντα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει το πυκνό δάσος, γεμάτο βαλανιδιές, οξιές, καστανιές, πεύκα, έλατα και ποικιλία από δέντρα, θάμνους, αγριολούλουδα και αρωματικά φυτά, ενώ προσφέρει και μοναδική θέα από κάποια σημεία όπως η Μπάρα, η Απολυμένη Πέτρα, του Πασά το πηγάδι, η Σχισμένη Πέτρα, η τοποθεσία «Αγιος» και η άγρια περιοχή του Αρκουδόλακκα.

Γαστρονομία

Γίδα λεμονάτη, κοτόπουλο με τραχανά, αγριογούρουνο στη γάστρα και πολλά άλλα κρεατικά, συνοδεία παραδοσιακού κατσικίσιου τυριού της Χαλκιδικής και ντόπιου κρασιού, είναι γεύσεις άμεσα συνυφασμένες με την ορεινή φυσιογνωμία της περιοχής.

Ο ορεινός όγκος Χολομώντα όπου βρίσκονται οι περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες έχει ιδιάζοντα εδαφοκλιματολογικά στοιχεία και ειδική βλάστηση που συμβάλλουν θετικά στην ευνοϊκή σύνθεση του κατσικίσιου γάλακτος για την παραγωγή τυριού.

Επίσης, η Χαλκιδική φημίζεται και για το πευκόμελο, ενώ το βουνό κρύβει πολλούς ακόμη θησαυρούς, όπως τα μανιτάρια, που δίνουν ευκαιρίες για δοκιμή ποικίλων μανιταρομεζέδων. Η Γιορτή Μανιταριού που διεξάγεται κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου προσελκύει πολύ κόσμο.

Πρόσβαση

Το ορεινό χωριό του Ταξιάρχη απέχει από τη Θεσσαλονίκη μόνον 65 χλμ. ακολουθώντας το δρόμο Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου. Λίγο πριν φτάσετε στην πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, στρίβετε αριστερά μέσα στο δάσος του Χολομώντα και μερικά χιλιόμετρα μετά θα βρεθείτε στο φυτεμένο μέσα στα έλατα χωριό.

Της Γιούλης Αγγελη.
Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!