Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Φθινόπωρο στο φαράγγι του Βίκου

Τις αγέρωχες κορυφές από πέτρα σκεπάζουν οι λευκόγκριζοι φθινοπωρινοί σχηματισμοί του ουράνιου θόλου, τις βραχώδεις κατακόρυφες ορθοπλαγιές διαταράσσει πού και πού το πέταγμα του χρυσαετού, τα τοξωτά γεφύρια φτιάχνουν κύκλους στην αντανάκλασή τους με τα διαυγή νερά, ο άρχοντας ποταμός και οι παραπόταμοί του ακολουθούν τους ελικοειδείς σχηματισμούς της γης, τα πέτρινα μονοπάτια είναι φυτεμένα στο χώμα, πλάτανοι ξεδιψούν στις όχθες των ποταμών, πυκνοδασωμένες πλαγιές κρύβουν σπάνιο ζωικό πλούτο.

Στη χαράδρα του Αώου και στο φαράγγι του Βίκου της Πίνδου, οι εικόνες φτιάχνουν μύθους, γοητεύουν, προκαλούν για ...
εξερεύνηση και δοκιμασίες που χαράσσουν βαθιά τις πτυχές της σκέψης και του νου και το φθινόπωρο είναι από τις καταλληλότερες εποχές.

Ο εθνικός δρυμός Βίκου - Αώου, ο δρυμός των μεγάλων κορυφών, εκτείνεται στο ορεινό συγκρότημα της Τύμφης, στο βορειοδυτικό άκρο της οροσειράς της Πίνδου. Στα βόρεια του δρυμού ξεκινά η άγρια χαράδρα του Αώου και στα νότια βρίσκεται το φημισμένο βαθύ και με σπάνια βλάστηση φαράγγι του Βίκου.

 Τη χαράδρα του Αώου, σε μήκος 8 χλμ., διασχίζει ο ποταμός Αώος, ενώ από το επιβλητικό φαράγγι του Βίκου, με κάθετο ανάπτυγμα εκατοντάδων μέτρων, πηγάζει ο Βοϊδομάτης, ένας ποταμός που προσελκύει τουρισμό για εναλλακτικού τύπου διακοπές, με στόχο τη βαθύτερη γνωριμία με το φυσικό πλούτο.

Αρώματα και χρώματα

Τα αρώματα των βοτάνων και των αγριολούλουδων, τα χρώματα των δέντρων και οι γεωμορφολογικοί σχηματισμοί, ξεδιπλώνονται μόνον αν αποφασίσει κανείς ένα ζεστό χαιρετισμό και μια παράλληλη βόλτα στις πτυχώσεις του φαραγγιού, το οποίο, ως ένα από τα βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια του κόσμου, περιλαμβάνεται στα κύρια αξιοθέατα του Ζαγορίου.

Η γεωγραφική απομόνωση της ευρύτερης περιοχής βοήθησε στο να διατηρηθεί αυτό το σπάνιας αισθητικής και οικολογικής αξίας οικοσύστημα, που αφήνει όμως ένα παράθυρο επαφής με την πανέμορφη τοποθεσία. Εχουν καταγραφεί 1.700 είδη και υποείδη φυτών και 182 είδη πανίδας, μεταξύ των οποίων η αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο, αγριόγατες, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, ο χρυσαετός, ο γυπαετός κ.ά. Η πλούσια ποικιλία διαφορετικών οικοσυστημάτων καθιστά την περιοχή ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη και μια ευκαιρία για μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους τουρίστες.

Υπάρχουν αρκετά σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα, ξεδιπλώνοντας όλο το μεγαλείο του φαραγγιού, ωστόσο ο καλύτερος δρόμος για τη γνωριμία είναι η διάσχισή του μέσω ενός καλά σηματοδοτημένου μονοπατιού, το οποίο ξεκινάει από το χωριό Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος.

Στο ρυθμό του Βοϊδομάτη

Στα νότια του φαραγγιού, σχεδόν κάτω από το χωριό Βίκος, πηγάζουν τα δροσερά και καταδεκτικά αυτήν την εποχή νερά του ποταμού Βοϊδομάτη, παραπόταμου του Αώου. H ροή του νερού είναι φιλική το φθινόπωρο, πριν αυξηθεί το βρόχινο νερό.

Από τα λίθινα μονοπάτια που τρέχουν στις όχθες του ακολουθώντας τη ροή του, η πεζοπορία ανάμεσα από παρυδάτια φυτά, μέσα από τους διάφορων σχηματισμών κορμούς δέντρων, αποκαλύπτει το μεγαλείο. Ο αέρας διαφορετικός, καθαρός, η ατμόσφαιρα διαυγής. Πλάτανοι και ιτιές χαμηλά, βελανιδιές και οξιές ψηλότερα.

Η περιήγηση θα κοντοσταθεί πολλές φορές στη θέα των παλιών λιθόκτιστων τοξωτών γεφυριών, που αποτελούν δείγματα άριστης τεχνικής των Ηπειρωτών μαστόρων. Τα περισσότερα κατασκευάστηκαν κατά την Τουρκοκρατία από την ανάγκη της επικοινωνίας των χωριών, που βρίσκονταν σε δύσβατα μέρη, για να αποφύγουν τον τουρκικό ζυγό.

Διάθεση για extreme sports

Η περιοχή είναι κατάλληλη για να δοκιμάσετε τις αντοχές σας σε extreme sports, όπως ράφτινγκ, κανόε, καγιάκ και διάφορα άλλα, με τα οποία θα ψυχαγωγηθείτε και θα αναζωογονηθείτε!

Η κατάβαση του ποταμού Βοϊδομάτη με φουσκωτή βάρκα έξι έως δέκα ατόμων (ράφτινγκ), και φυσικά με τη συνοδεία επαγγελματία εκπαιδευτή, είναι μια εμπειρία συναρπαστική. Κάντε κουπί στα διαυγέστερα νερά της Ευρώπης και χαρείτε τη δροσιά τους και τη ζωντάνια της φύσης.

Μάλιστα, αν επιλέξετε να κάνετε ράφτινγκ στον Αώο, θα περάσετε κάτω από το μεγαλύτερο γεφύρι στην Ελλάδα, το γεφύρι του Αώου, θαύμα αρχιτεκτονικής, με μήκος 40 μ. και ύψος 20.

Εκτός από το ράφτινγκ, ο Αώος και ο Βοϊδομάτης προσφέρονται για ορειβασία, αναρρίχηση και παραπέντε στις πλαγιές των βουνών της περιοχής, αλλά και για διάσχιση μέσα από τους καταρράκτες που δημιουργούνται στις πλαγιές τους. Πλούσιες είναι οι διαδρομές για ορεινό ποδήλατο, 4Χ4 και μηχανές ανωμάλου εδάφους.

Άρθρο: της Γιούλης Αγγελη
Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!