Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Αράχωβα: Η χαρά του σκιέρ!

Aπλωμένη  στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 968 μέτρων, είναι γνωστή για το χιονοδρομικό της κέντρο αλλά και για τα γεμάτα ζωή Σαββατοκύριακα

Βουνίσια και κοσμοπολίτικη, η Αράχωβα συνδυάζει την γραφικότητα του χωριού με την έντονη ζωή που συναντά κανείς κανείς στις μεγάλες πόλεις. Ίσως για αυτό να επιμένουν οι ντόπιοι, ότι δεν είναι χωριό αλλά κωμόπολη, και πιο συγκεκριμένα η διασημότερη κωμόπολη του Παρνασσού, με 4.000 μόνιμους κατοίκους.

Απλωμένη  στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 968 μέτρων, είναι...
γνωστή για το χιονοδρομικό της κέντρο αλλά και για τα γεμάτα ζωή Σαββατοκύριακα. Είναι οι μέρες που τα μαγαζιά και οι πλατείες της Αράχωβας γεμίζουν από κόσμο.

Η μικρή κωμόπολη της Βοιωτίας μπορεί να αποτέλεσει και ένα εξαιρετικό ορμητήριο για εκδρομές στις γύρω περιοχές, όπως είναι οι Δελφοί, η Ιτέα και η Αμφισσα. Μία καλή εξόρμηση είναι και το χωριό Αγόριανη ή Επτάλοφος. Εικοσιένα χιλιόμετρα μακριά από την Αράχωβα, βρίσκεται πάνω σε επτά μικρούς λόφους στη βορειοδυτική πλευρά του Παρνασσού, πάνω στην καταπράσινη πλευρά με τα αιωνόβια έλατα στα 850 έως 1.000 υψόμετρο.

Αν περιοριστείτε στην Αράχωβα, ξεκλέψτε λίγο χρόνο από το χιονοδρομικό κέντρο για να επισκεφτείτε τον Άγιο Γεώργιο, την ιστορική εκκλησία που δεσπόζει στην κορυφή της κωμόπολης. Σύμφωνα με ιστορικά ντοκουμέντα, το 1826 οι ντόπιοι, με επικεφαλής τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, κέρδισαν σε μάχη με τα στρατεύματα του Μουστάμπεη. Η εκκλησία υπήρχε από τα 1676 και από το προαύλιό της (όπου υπάρχει και το μνημείο του Καραϊσκάκη με το κανόνι ) θα θαυμάσετε την εξαιρετική θέα στις ορθοπλαγιές του Παρνασσού και το δελφικό τοπίο. Σε ανάμνηση της μάχης, κάθε χρόνο του Αγίου Γεωργίου αναβιώνει για ένα τριήμερο το «Πανηγυράκι», με λιτάνευση της εικόνας και φολκλορικά αγωνιστικά έθιμα.

Επιβάλλεται μία βόλτα στον «βράχο της Ώρας», το σύμβολο της Αράχωβας. Πρόκειται για τον απόκρημνο βράχο όπου δεσπόζει ο πύργος με το ρολόι. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η εκκλησία της Θεοτόκου, η οποία χρονολογείται από το 1676, ενώ βόρεια του βράχου, στην αριστερή όχθη του κεντρικού δρόμου, θα συναντήσετε το νεοκλασικό πρώην Δημοτικό Σχολείο. Στα πόδια του Βράχου της Ώρας θα συναντήσετε το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε τον 11ο αιώνα και θεωρείται ότι υπήρξε κρυφό σχολείο και κέντρο συνεδρίασης των Φιλικών.

Επειδή Αράχωβα και σκι πάνε μαζί, δεν γίνεται να μην περάσετε από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Το Κέντρο διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων όλων συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 50 μ. έως 4 χλμ. για αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν 12 εκτός πίστας "μαύρες" διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη. Το Κέντρο διακρίνεται για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα και την εν γένει καλή λειτουργία του.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!