Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Βόλτα στις αετοφωλιές της Ηπείρου

Ανακαλύψτε το Συρράκο και τους Καλαρρύτες, δυο γραφικά χωριά, με πετρόχτιστα σπίτια, επιβλητικά αρχοντικά και μακραίωνη ιστορία στέκουν περήφανα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Λάκμων και σας προσκαλούν να τα ανακαλύψετε.

Το Συρράκο και οι Καλαρρύτες στέκονται αντικριστά, κόντρα στους νόμους της βαρύτητας και συναγωνίζονται σε ιστορία και φυσική ομορφιά.Το ένδοξο τους παρελθόν και η οικονομική ευμάρεια που γνώρισαν τους περασμένους αιώνες μας αποκαλύπτεται μέσα από ένα σεργιάνι στα πέτρινα καλντερίμια τους. Το Visit Greece μας ξεναγεί!...Ο αρχιτεκτονικός πλούτος και η αποθέωση της πέτρας σε κάθε γωνιά, τα αρχοντικά με τις τοξωτές εισόδους, οι πλακόστρωτες σκεπές των σπιτιών, τα πετρόχτιστα γεφύρια, οι λαξευτές πέτρινες βρύσες, οι όμορφες εκκλησιές του Αγίου Νικολάου που προστατεύουν και τα δυο χωριά, οι κεντρικές τους πλατείες -η μια ομορφότερη από την άλλη- και ο λαογραφικός θησαυρός που βρίσκεται συγκεντρωμένος στο Λαογραφικό Μουσείο του Συρράκου, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της ανθηρής οικονομίας του τόπου.



Φημισμένοι αργυροχρυσοχόοι οι Καλαρρυτινοί (από εδώ κατάγεται άλλωστε ο Σωτήρης Βούλγαρης, ιδρυτής του πασίγνωστου οίκου BVLGARI), ξακουστοί ραφτάδες, έμποροι και κτηνοτρόφοι οι Συρρακινοί, δόξασαν και τίμησαν τα χωριά τους στις μεγάλες αγορές της Μεσογείου τον 18ο και 19ο αιώνα. Συνέπεια της οικονομικής άνθησης των δυο χωριών ήταν και η άνθηση των γραμμάτων σε μια εποχή, μάλιστα, που στην υπόλοιπη Ελλάδα η γραφή και η ανάγνωση ήταν προνόμιο ελαχίστων.



Μια χαράδρα τα χωρίζει κι ένα μονοπάτι τα ενώνει…



Ενώ τα δυο χωριά έχουν οπτική επαφή, για να πάτε οδικώς από το ένα στο άλλο θα πρέπει να κάνετε έναν μεγάλο κύκλο περίπου 18 χλμ., καθώς ανάμεσά τους παρεμβάλλεται η βαθιά χαράδρα με το ορμητικό ποτάμι. Η αρχική αυτή δυσκολία, όμως, σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε μια αλησμόνητη πεζοπορία, ακολουθώντας το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι του Χρούσια και ενώνει τα δυο βλαχοχώρια.

Μικροί καταρράκτες, σημεία με απίστευτη θέα στη χαράδρα και στα γύρω βουνά, θεόρατοι βράχοι και μια οργιώδης βλάστηση θα σας γεμίσουν με εικόνες ανείπωτης ομορφιάς. Η διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας και διαρκεί 1,5 ώρα.

Περιπατητικός τουρισμός και σπορ



Ωστόσο, εκτός από την πεζοπορία, το καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής προσφέρεται για να χαρείτε και άλλες ήπιες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Δοκιμάστε να κάνετε αναρρίχηση, αλεξίπτωτο πλαγιάς, rafting στον Καλαρρύτικο ποταμό, καγιάκ, ορεινή ποδηλασία, τοξοβολία.

Οι δραστηριότητες ανοίγουν την όρεξη!



Ο καλύτερος τρόπος να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας μετά από μια δραστήρια ημέρα είναι δοκιμάζοντας γνήσιες ηπειρωτικές γεύσεις όλο νοστιμιά: χυλωμένη φασολάδα, χωριάτικο λουκάνικο, ζυμωτό ψωμί, χειροποίητες μαρμελάδες, παραδοσιακές πίτες (αυγόπιτα, ζυμαρόπιτα, γαλατόπιτα), τραχανά, φέτα και ανθότυρο. Για τη χώνεψη προτιμήστε το ντόπιο τσίπουρο (ζαμπέλα) ή το εξαιρετικό τσάι του βουνού και για φινάλε ένα χειροποίητο γλυκό του κουταλιού με στραγγιστό γιαούρτι.

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!