Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Αιώνιοι κατακτητές στο θρόνο των Θεών

Όλυμπος 1913-2013. Εκατό χρόνια από την πρώτη ιστορική ανάβαση στο βουνό των βουνών. Όλυμπος, εθνική μας κληρονομιά και παγκόσμιο σύμβολο, λίκνο και πηγή της κοσμολογικής και μυθολογικής παράδοσης της πατρίδας μας.

Τιμώντας τον έναν αιώνα από την ιστορική πρώτη ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου (στις 2 Αυγούστου του 1913), από το θρύλο της ελληνικής ορειβασίας Χρήστο Κάκκαλο και τους Ελβετούς F. Boissonnas και D. Baud-Bovy, ο Αθηναϊκός Ορειβατικό Σύλλογος πραγματοποίησε αποστολή στο μυθικό βουνό με επικεφαλής τον επίτιμο πρόεδρο Κώστα Τσιβελέκα, με πολυπληθή ομάδα πενήντα μελών του.

- Κορυφή με νήμα;

«Με μήνυμα "λιτά και με σεμνότητα", χωρίς ηττοπάθεια και αρνητικές σκέψεις από τη "στέγη" της Ελλάδος, το βουνό των Θεών, δώσαμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Θεωρώντας ότι έχουμε υποχρέωση να...
συμβάλουμε, έστω με την ελάχιστη αυτή χειρονομία, το συμβολικό αυτό τρόπο, στο γενικότερο προβληματισμό. Για μια στάση θετική, μια αγωνιστική προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας, με βήματα μπροστά. "Συνεχίζουμε ανεβαίνοντας" πάντα ψηλά, με ενατένιση και ελπίδα».

- Πρώτος ο Κάκκαλος;

«Ηταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, που το όνομά του έγινε θρύλος και ιστορία και ταυτίστηκε με το βουνό των Θεών. Αυθεντικό παιδί τού Ολύμπου ο Κάκκαλος, γέννημα-θρέμμα του όρους, αφιερώθηκε από νωρίς στην εξερεύνησή του. Τα μονοπάτια και οι ορθοπλαγιές του αποτελούσαν την καθημερινή ενασχόλησή του (κυνηγός αγριοκάτσικων). Το πάθος και η λατρεία για το όρος, οι ικανότητές του, το αγωνιστικό του πείσμα και παρά τα πενιχρά έως ελάχιστα μέσα της εποχής, τα βήματά του οδηγήθηκαν στο θρόνο των Ολύμπιων Θεών».

- Ρίσκο η ανάβαση...

«Δύσκολα πράγματα και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο ορειβάτης. Κάθε τι δύσκολο είναι ταυτόχρονα και συναρπαστικό. Το όποιο ρίσκο είναι επιλογή του κάθε ορειβάτη. Ο άνθρωπος είναι το μόνο ον που ρισκάρει συνειδητά».

- Εχετε βοήθεια;

«Δύσκολοι οι καιροί. Γενικά η ορειβασία δεν λειτουργεί με τους όρους της αγοράς, δεν "πουλάει". Απλά η ορειβασία συνιστά έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης, έναν ποιοτικό τρόπο αντιμετώπισης του πεδίου που δρα. Εν προκειμένω, μετά τις αλλεπάλληλες διεθνείς επιτυχίες μας, προσωπικά έχω ηγηθεί σε 97 αποστολές σχεδόν σε όλα τα ορεινά συγκροτήματα του πλανήτη, στα συνολικά 45 χρόνια που ορειβατώ. Σήμερα βρισκόμαστε πάλι στην αρχή, στα δύσκολα χρόνια που καλύπταμε οι ίδιοι εξ ολοκλήρου τα έξοδα των αποστολών μας».

- Εχουμε ανηφόρα;

«Οι καιροί είναι επίπεδοι. Δύσκολα να κάνεις το πρώτο βήμα, πιο δύσκολο να πάρεις την ανηφόρα, πολύ πιο δύσκολο να κρατήσεις ζωντανές τις ιδέες του βουνού».

- Παρά την τελευταία περιπέτεια της υγείας σας (4 by pass) συνεχίζετε τις ορειβατικές δραστηριότητες.

«Είμαι μόνο εξήντα τεσσάρων ετών και δεν βλέπω το λόγο να σταματήσω. Οταν νιώθεις ακόμα ικανός να φτάσεις ένα στόχο, πιστέψτε με είναι πολύ δύσκολο να σταματήσεις. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, για μένα η εναλλακτική δράση, στο πεδίο που ονομάζουμε βουνό, είναι στοιχείο της ύπαρξής μου. Με οδηγεί εκεί μια δύναμη, που δεν μπορώ να κατανικήσω και συγχρόνως να κατανοήσω».

- Βουνό σημαίνει;

«Πολλά, θέτει ερωτήματα, μας εξοικειώνει με τη ζωή. Το βουνό διδάσκει λιτότητα, αυτοσυγκράτηση, πειθαρχία, μέτρο, με άλλα λόγια αυτά ακριβώς που έχουμε ανάγκη. Οι ιδέες τού βουνού είναι πάντα ισχυρές. Και σήμερα εξαιρετικά επίκαιρες. Ο δρόμος για την κορυφή δεν έχει πισωγυρίσματα. Είναι κάτι που οδηγεί μπροστά και ψηλά».

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!