Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

"Tουρισμό 12 μήνες το χρόνο προσφέρει η φύση της Ροδόπης" - ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Να πάρουμε τα βουνά για να καθαρίσει το πνεύμα, να ηρεμήσει η ψυχή μας, να χορτάσουμε ομορφιά, τοπία, να διδαχθούμε από τη νομοτέλεια της φύσης. Αυτό είναι το ηθικό δίδαγμα από την ενδιαφέρουσα συζήτηση με ένα λάτρη της ορεινής Ροδόπης, τον βετεράνο ορειβάτη Κων. Σαραντάκο που επιμένει ότι η Ροδόπη με τα τοπία και την γεωμορφολογία της μπορεί να μας προσφέρει τουρισμό σε όλη την διάρκεια της χρονιάς. Κι αυτό είναι χαρακτηριστικό γιατί σε μια μικρή σχετικά έκταση στην οροσειρά της Ροδόπης  συναντά κανείς όλες τις ζώνες βλάστησης της Ευρώπης: από τη ζώνη των αείφυλλων και πλατύφυλλων, της μεσογειακής ζώνης μέχρι τη μεσο-ευρωπαϊκή και σκανδιναβική ζώνη βλάστησης των ψυχρόβιων κωνοφόρων και πλατύφυλλων, όπως τα δάση σημύδας και ερυθρελάτης.

Το γεγονός ότι η περιοχή της Ροδόπης δεν "πάγωσε" κατά την περίοδο των παγετώνων την καθιστά ένα βοτανικό παράδεισο ποικιλότητας ειδών εφόσον πολλά είδη βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή ενώ όλη η υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρος ήταν κάτω από τους πάγους. Σχεδόν το 60% των ειδών της χλωρίδας της Ευρώπης απαντάται στη Ροδόπη που αποτελεί καταφύγιο για 211 σπάνια ή απειλούμενα είδη. ∆εκαπέντε από αυτά είναι απομεινάρια της εποχής των παγετώνων και 50 ενδημικά της Ροδόπης.

Η περιοχή της ορεινή Ροδόπης είναι μια...


πρόκληση να την γνωρίσει κανείς, πηγή δύναμης κι ενέργειας για όσους συνειδητά την επιλέγουν ενώ την αίσθηση της ευεξίας που παίρνει κάθε φορά που βρίσκεται εκεί μας μεταφέρει ένας φανατικό της ορειβασίας επίτιμος κι εν ενεργεία πάντα ορειβάτης που συνειδητά στηρίζει και διαφημίζει τις δράσεις του ορειβατικού συλλόγου Κομοτηνής.

ΣΤΗΝ 73Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουλίου 2013, στο οροπέδιο των Μουσών στον ‘Όλυμπο 2650μ. θα πραγματοποιηθεί η 73η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση, την οποία διοργανώνουν η ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α), ο ελληνικός ορειβατικός σύλλογος Λιτοχώρου (Ε.Ο.Σ.) και ο Δήμος Δίου-Ολύμπου. Το 2013 είναι μια σημαντική χρονιά για την ορειβατική κοινότητα καθώς και για την τοπική κοινωνία αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη πρώτη ανάβαση στο Μύτικα. Το 19ο αιώνα αλλά και παλαιότερα είχαν γίνει πολλές απόπειρες κατάκτησης της κορυφής του Ολύμπου. Ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να πατήσει την κορυφή του, ήταν ο Χρήστος Κάκκαλος. Ο Χρήστος Κάκκαλος καταγόταν από το Λιτόχωρο, ήταν κυνηγός και ορειβάτης και γνώριζε το βουνό όσο κανείς άλλος. Το 1913, ανέλαβε να οδηγήσει δύο Ελβετούς, τους Frederic Boissonnas και Daniel Baud-Bovy στην κορυφή του βουνού και τα κατάφερε. Έτσι έγινε ο άνθρωπος που πάτησε πρώτος το ψηλότερο σημείο του βουνού των Θεών, το Μύτικα (2917 μέτρα) και οι δύο Ελβετοί τον ακολούθησαν. Τα επόμενα χρόνια ο Χρήστος Κάκκαλος, που συνέχισε ως ο πρώτος επίσημος οδηγός του Ολύμπου, κατέκτησε και τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του. Με αφορμή τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στο Βουνό των Θεών,  γιορτάζεται αυτή η ξεχωριστή και σημαντική για την ελληνική ορειβασία επέτειος.

Το ραντεβού δίνεται στην κορυφή του Ολύμπου και ο ορειβατικός σύλλογος Κομοτηνής δηλώνει
παρόν. Συμμετέχει σε αυτή τη διοργάνωση με τον Κώστα Σαραντάκο, μέλος του ορειβατικού συλλόγου Κομοτηνής και Β΄ αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, καθώς και άλλα μέλη του. Από το 1982, ανεβαίνει κάθε χρόνο στην κορυφή του Ολύμπου, και το έχει καταφέρει όπως είπε από επτά διαφορετικές διαδρομές. Στο ερώτημα τι αισθάνεται κανείς εκεί ψηλά, η απάντηση του κ. Σαραντάκου είναι αποστομωτική: «Κάποιος μορφωμένος μεγάλος που είχε ανέβει  μετά από μια προσπάθεια σημαντική, κουραστική, επικίνδυνη, επίπονη είπε: [όταν φτάνω στην κορυφή νιώθω την έννοια της ύπαρξής μου]. Βαριά κουβέντα, αλλά για εμάς και για όλους μέσα στον σύλλογο και για μένα είναι τρόπος ζωής. Πώς ο άλλος πηγαίνει τρώει, πίνει, διασκεδάζει στην μπάλα, παίζει,  για εμάς είναι τρόπος ζωής, το βουνό».

Ο ορειβατικός σύλλογός Κομοτηνής είναι ανάμεσα στους 85 συλλόγους της Ελλάδας που παρουσιάζει τις σημαντικότερες δράσεις. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Σαραντάκο διαθέτει βοηθούς εκπαιδευτές, και αγωνιστικές πίστες όπως και ορειβατικού σκι. «Ασχολείται με όλα και εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι ικανός να κάνει διαδρομές πολύ δύσκολες και αλπινιστικές από πλευράς ορειβασίας και αναρριχητικές μέχρι και 8ου βαθμού δυσκολίας.  Σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο έχουμε συμμετάσχει και έχουμε ανοίξει και διαδρομές και στα Τέμπη και στον Όλυμπο και σε άλλα μέρη», θα πει μιλώντας στο «Χρόνο» και μεταδίδοντας την αγάπη του για το βουνό και τις συγκινήσεις που προσφέρει όλες τις εποχές.

Στην Κομοτηνή, οι νέοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τις δυσκολίες της αναρρίχησης στην πίστα που διαθέτει ο ορειβατικός σύλλογος. Εκεί θα μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους και να βελτιώσουν την τεχνική τους. «Αν πάει κανείς εκεί και δει τα δέκα -δώδεκα μέτρα της πίστας θα δει τον αθλητή, που είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση να εγκαταλείπει την προσπάθεια, γιατί κουράζεται. Η στάση, η διακοπή, η ανάπαυση την ώρα που ανεβαίνει, είναι σε βάρος του. Πρέπει να βρει τη διαδρομή, να τη χαρτογραφήσει στο μυαλό του και να προσπαθήσει χωρίς να χάσει χρόνο να ανεβεί. Και θέλω εδώ να πω κάτι. Είναι ένα πράγμα που ακονίζεις το μυαλό, γιατί πρέπει να κάνεις συγκεκριμένο έργο σε συγκεκριμένο χρόνο. Είναι όπως πάμε στο σχολείο και σου βάζει δυο ώρες να γράψεις κάτι και πρέπει να αρχίσεις και να τελειώσεις σε αυτό το δίωρο. Εκεί είναι ακόμη πιο σύντομες οι προσπάθειες και πρέπει να δεις τη διαδρομή και να τη μελετήσεις».

Από τον Αύγουστο του 1967 γνωρίζει την Κομοτηνή ο κ. Σαραντάκος που δηλώνει λάτρης της φυσικής της ομορφιάς. Τα βουνά είναι χαμηλά είπε, αλλά η ομορφιές τη ορεινής Ροδόπης δεν συγκρίνονται.  «Έχει  δύσκολα και πανέμορφα κομμάτια. Δυστυχώς εκτός από τους κυνηγούς και τους μηχανόβιους ή τους  ποδηλάτες  με τα mountain bike, δεν τις γνωρίζουν καθόλου οι περισσότεροι Κομοτηναίοι. Κι όμως αυτή η φύση μπορεί να προσφέρει τουρισμό στην περιοχή μας δώδεκα μήνες το χρόνο, αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά» επιμένει. Η χλωρίδα και η πανίδα της μοναδική.

ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΟΙ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ

«Πήγαμε στο Γονικό και στη Ρούσα του Έβρου και είδαμε βραχογραφίες, κιβωτόσχημους τάφους της εποχής του 800 και 900 π.Χ. Υπάρχουν τέτοια σημαντικά πράγματα.  Υπάρχουν τρόποι διεξόδου και η κρίση πρέπει  να μας οδηγήσει στη φύση» θα πει  ο κ. Σαραντάκος,  λέγοντας ότι είναι το καλύτερο φάρμακο για την ψυχή και προσφέρει μόνο ηρεμία.

Πηγή: xronos.gr
Ρεπορτάζ: Δήμος Μπακιρτζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!