Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Συμμετοχή του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμπάκας στις εκδηλώσεις του Ολύμπου

Στις Εορταστικές Εκδηλώσεις συμπλήρωσης 100 χρόνια - 1η Ανάβαση στον Όλυμπο 1913-2013, από τον Λιτοχωρίτη Χρήστο Κάκαλο και τους Ελβετούς Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy, συμμετείχα, ως επίσημος προσκεκλημένος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης ( Ε.Ο.Ο.Α ).

Στις εκδηλώσεις ήταν προσκεκλημένοι: Ο πρέσβη της Ελβετίας στην Αθήνα Λορέντζο Άμπεργκ, οι τοπικές Πολιτικές – Στρατιωτικές Αρχές της Πιερίας, πλήθος κόσμου, πολιτών και επισκεπτών και οι λάτρεις του θρησκευτικού και του ορειβατικού τουρισμού. Οι απόγονοι του Λιτοχωρίτη Χρήστου Κάκαλου και των Ελβετών Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy, αποτέλεσαν μια ξεχωριστή παρουσία, διότι είχαν να πουν κάτι από τα γεγονότα εκείνης της εποχής αλλά και επειδή είχαν να διηγηθούν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες αλλά και άγνωστες σε εμάς ιστορίες εκείνης της αποστολής των τριών κατακτητών του Ολύμπου.

Η αυλαία του προγράμματος άνοιξε το Σάββατο 20 Ιουλίου 2013, με...
την Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω στο παλιό Μοναστήρι που ιδρύθηκε από τον άγιο Διονύσιο τον 16ο αιώνα, Χοροστατώντας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τριπόλεως Λιβύης κ. Θεοφυλάκτου και με συλλειτουργούς τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμο και τη συνοδεία αυτού. Τελέστηκε Δοξολογία αλλά και Τρισάγιο στη μνήμη των ορειβατών ή των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας τον Όλυμπο. Το μοναστήρι σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση αναστήλωσης.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας έγινε η έναρξη της 73ης πανελλήνιας ορειβατικής συγκέντρωσης στον «Προφήτη Ηλία» στον Όλυμπο και συγχρόνως έγινε και αναρριχητική συνάντηση, όπου πραγματοποιήθηκε έτσι αναβίωση της 1ης ανάβασης στον Όλυμπο.

Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2013 ολοκληρώθηκε η 73η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση, στο Οροπέδιο των Μουσών στον 'Ολυμπο 2650μ. την οποία διοργανώνουν η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α), ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λιτοχώρου (Ε.Ο.Σ.) και ο Δήμος Δίου-Ολύμπου.

Σύντομο ιστορικό
Tο 2013 είναι μία πολύ σημαντική επέτειος όχι μόνο για την ελληνική ορειβασία, αλλά και για όλο τον ορειβατικό κόσμο του πλανήτη. Συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου 2013 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κατάκτηση της κορυφής του Ολύμπου που έγινε από τον Χρήστο Κάκαλο από το Λιτόχωρο και τους διάσημους τότε Ελβετούς Frederic Boissonnas, φωτογράφο & εκδότη και Daniel Boud-Bovy συγγραφέα & τεχνοκράτη. Επειδή είχαν μεσολαβήσει 25 περίπου ανεπιτυχείς προσπάθειες ξένων ορειβατικών και επιστημονικών αποστολών από το 1780, το γεγονός της πρώτης ανάβασης προκάλεσε το ενδιαφέρον ξένων ορειβατών που μετά και την κυκλοφορία των βιβλίων των δύο εξαίρετων Ελβετών άρχισαν να επισκέπτονται κατά κύματα την Ελλάδα και τον Όλυμπο και το κυριότερο είναι ότι με τις δημοσιεύσεις τους εξύμνησαν τις ασύγκριτες ομορφιές της Ελλάδας και του Ολύμπου.
Ο Όλυμπος θεωρείται και αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως ένα από τα ιερά βουνά σύμβολα του κόσμου γιατί υπήρξε «κατοικία» των Αρχαίων Θεών και κέντρο της Ελληνικής Μυθολογίας. Τα στοιχεία αυτά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αρχαίας ελληνικής σκέψης.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ως προς τις εκδηλώσεις που έγιναν στην αίθουσα της παλιάς Μονής, συντονιστής ήταν ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας ορειβασίας και αναρρίχησης Δημήτρης Γεωργούλης
Μετά τους χαιρετισμούς των διοργανωτών και ορισμένων εκ των παρισταμένων, μίλησε ο Γιάννης Κυρίτσης ο οποίος έχει επιμεληθεί και την έκδοση του βιβλίου του Δ.Λιτοχώρου, με τίτλο «Ο Όλυμπος του Boissonass» και αναφέρει τα εξης:

Ίσως σήμερα να μη φαίνονται σπουδαίες οι προσπάθειες που έκαναν τότε οι διάφοροι ξένοι περιηγητές και επιστήμονες για να ανέβουν στον Όλυμπο (μικρό σχετικά βουνό σε σύγκριση με τις Άλπεις). Για τη σωστή αξιολόγηση των προσπαθειών αυτών και κυρίως της πρώτης ανάβασης στην κορυφή του, πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι από τότε μέχρι σήμερα έχουν ανέβει στον Όλυμπο πάνω από 150.000 ορειβάτες από 115 χώρες από όλες τις ηπείρους. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού των Νομών Πιερίας ,Λαρίσης και της ευρύτερης ορεινής περιοχής της χώρας μας .

Πηγή: kalabakacity.gr

ΓΡΑΦΕΙ: Dr. ΦΑΜΙΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
- Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. - Ιστορικός: Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Ιστορίας Φιλοσοφίας.
- Πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμπάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!