Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Τα εξωπραγματικά ... βουνά της Κρήτης, τα Αστερούσια

Τα νοτιότερα βουνά του νησιού κοιτούν κατάματα την Αφρική και το Λιβυκό, σε μια απόκοσμη εμπειρία μύησης στην αρχέγονη Κρήτη. Καλωσήρθατε στον νοτιότερο ορεινό όγκο της Ευρώπης.

Το αυτοκίνητο διασχίζει τα άχαρα τοπία της Μεσαράς, χωριά χτισμένα θαρρείς με καρμπόν, ανιαρή διαδρομή ως τη Βαγιονιά. Εκεί που ξεκινά η ανάβαση. Το βουνό ήδη κλείνει τον ορίζοντα, γυμνό, φαλακρό, επιβλητικό σαν την αλήθεια στο βλέμμα των τελευταίων βρακοφόρων παππούδων στους καφενέδες. Οι στροφές ανηφορίζουν ιλιγγιώδεις στο άνυδρο τοπίο, τα κατσίκια στέκουν στην άκρη του γκρεμού σε ανυπόστατες ισορροπίες, τίποτα τριγύρω δεν μαρτυρά την ανάσα του ανθρώπου. Στο τέλος της ανηφοριάς, τα Καπετανιανά. Άνω και Κάτω...


Μερικά, μόλις πέτρινα σπίτια, η πνοή μιας χαμένης Κρήτης στον αέρα, αυλίτσες χρωματιστές κρεμασμένες στο χείλος του γκρεμού, όλο το χωριό λες και ετοιμάζεται να πετάξει σαν τον Αίολο, σε μια πρωτόγονη πτήση ως κάτω στο καυτό νότιο πέλαγο, ως απέναντι στη σκληρή κορμοστασιά των βουνών, στα 1230 υψόμετρο του Κόφινα της κορυφής, ποτέ η αγριάδα δεν έκρυψε μέσα της τόση ποίηση. Συνεχίζοντας με 4χ4, ο δρόμος δύσβατος, το βουνό αντιστέκεται, σε οδηγεί εκείνο στα δικά του μονοπάτια. Μέχρι να ανακαλύψεις τις κοφτερές αιχμές των βράχων, όλα εδώ κοιτάζουν ψηλά: Tα τεράστια φτερά των σπάνιων γυπαετών στις επιβλητικές πτήσεις του, το πέταγμα της σκάρας, οι ψηλές απόκρυμνες κορυφές, η ψυχή σου, που βαφτίζεται μέσα στην τραχιά σιωπή των καταιγιστικών ορεινών εικόνων, λυτρωμένη από οτιδήποτε επίγειο. Η Μιαμού, με το αραβικό όνομα, ένα ελάχιστο χωριουδάκι καλά κρυμμένο από τον φόβο των πειρατών ανάμεσα σε δυό πλαγιές, σχεδόν σε εκπλήσσει καθώς σε ξαναφέρνει σε επαφή με τους ανθρώπους.

Θα πιεις το ιαματικό νερό της πηγής του Λέντα και θα συνεχίσεις για τους απόκοσμους Παράνυμφους, ένα χωριό με τη μαγεία της εγκατάλειψης. Οι βρακοφόροι παππούδες στους καφενέδες θα σου διηγηθούν ανάμεσα σε δυό ρακές τα περασμένα μεγαλεία του. Το ταξίδι συνεχίζει, οι απότομες πλαγιές βουλιάζουν απαλά στη γαλάζια θάλασσα, οι πιο παρθένες παραλίες του νησιού προβάλλουν τιρκουάζ, γαληνεύοντας το τοπίο ως τα πέρατα του ορίζοντα.

Όμως, τόσο ψηλά που έφτασες θα θελήσεις να κατακτήσεις την κορυφή. Ο Γκουνάρ, στα Άνω Καπετανιανά, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στον άγονο τούτο τόπο, που όπως λένε κάποτε ήταν εύφορος αλλά η εντατική κτηνοτροφία τον απογύμνωσε, θα οδηγήσει τα βήματά σου στην κορυφή του Κόφινα. Εκεί όπου θα κατοικούσε ο Θεός, αν υπήρχε.

Κατηφορίζοντας, η Μονή Κουρδουμά, μια μύηση σε ο,τιδήποτε παρθένο επιμένει να αντιστέκεται στον πολιτισμό. Το σπήλαιο που ασκήτεψε ο Άγιος Αντώνιος, θα σε κάνει να καταλάβεις γιατί τούτη εδώ η αφιλόξενη γη υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα προπύργια του ασκητισμού κι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ορθοδοξίας. Από τον Κουδουμά ξεκινά και η αλλοιώτικη διαδρομή, μέσα από το καταπράσινο τοπίο του δάσους με τα πεύκα και τους κέδρους, που ξεπλένει το μάτι από την πέτρινη θέα. Όπως ξεπλένει το κορμί η παρθένα θάλασσα στον Αη Γιάννη και την Ψιλή Άμμο.

Τα Αστερούσια, όμως, είναι προπάντων οι συναντήσεις με τους ανθρώπους. Αυτούς που με τα πιο απλά, τα τραχιά λόγια του βουνού, θα σε μυήσουν στα μυστικά της δικής σου ψυχής που χάθηκε στον πολιτισμό, στην κρητική λεβεντιά του Ερωτόκριτου, στο δικό τους ιδιαίτερο μουσικό ιδίωμα. Γύρω από τις ρακές και την εκπληκτική νοστιμιά των ντόπιων εδεσμάτων και λίγο πριν μυηθείς στα βήματα του εθιακού χορού, θα έχεις αφήσει πίσω σου οτιδήποτε περιττό, μέσα από την πιο μελωδική μύηση, αυτή που ξεκινά με ένα a capela ριζίτικο που θα επιστρέψει στην αρχέγονη ουσία της μουσικής.

Εδώ θα καταλάβεις πως όλη η ουσία της νοστιμιάς κρύβεται μέσα σε μια μπουκιά παξιμάδι με αλάτι που μόλις μαζεύτηκε από τα ηλιόλουστα αυτά βράχια, μια ντομάτα που αντανακλά στη γεύση της το φως το καλοκαιριού, στη βαθιά νοστιμιά του ελεύθερου κατσικιού που μαγειρεύεται μόνο με αλάτι. Το ηλιοβασίλεμα βάφει ρόδινα, ύστερα κατακόκκινα, ύστερα μαβιά τα βράχια των βουνών. Οι σκιές αναδύονται πάνω από τη γη, οι βοσκοί φωνάζουν πίσω τα ζώα τους με ακατάλυπτες κραυγές, η εμπειρία αποκτά όλη τη μεταφυσική της σημασία. Το ραδιόφωνο πιάνει μόνο ράδιο Κάιρο, η φωνή της Ουμ Καλσούμ φέρνει μέσα σου την Ανατολή. Από αυτό το ταξίδι δεν πρόκειται να γυρίσεις πίσω ο ίδιος.

Πηγή: www.rethymnoguide.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!