Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013

Συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών στις καλοκαιρινές εξορμήσεις στο βουνό!

 Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές:

* Ασχέτως προορισμού, φροντίστε κατά τις μετακινήσεις σας με ΙΧ να κάθονται τα παιδιά στις πίσω θέσεις του οχήματος, σωστά δεμένα με τις ζώνες ασφαλείας. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων μπορούν να σας ενημερώσουν για το κάθισμα ή τη ζώνη ασφαλείας που χρειάζεται το παιδί σας, αναλόγως με το βάρος και το ύψος του.

* Εάν κάνετε εκδρομή στο βουνό, το πρώτο που πρέπει να...


κάνετε είναι να φροντίσετε να είναι κατάλληλα ντυμένο το παιδί. Για την πεζοπορία θα χρειαστεί κατάλληλα παπούτσια και καπέλο, για την ποδηλασία κράνος και κατάλληλα παπούτσια, και για το rafting εγκεκριμένο σωσίβιο και κράνος.

Προτιμότερο είναι να ασχολείστε με αθλήματα του βουνού (λ.χ. αναρρίχηση, ανάβαση) ως μέλη οργανωμένων ομάδων και υπό την επιτήρηση ειδικών, τις συμβουλές των οποίων πρέπει να ακολουθείτε κατά γράμμα. Να είστε επίσης προετοιμασμένοι για απότομες αλλαγές του καιρού (λ.χ. μια καταιγίδα).

* Για την προστασία των παιδιών από έντομα και ερπετά, μάθετέ τους να αποφεύγουν να περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα (ειδάλλως να κάνουν θόρυβο για να απομακρύνουν τυχόν φίδια που μπορεί να κρύβονται σε αυτά) και να αποφεύγουν να βάζουν τα χέρια τους σε χαραμάδες και κάτω από πέτρες (μπορεί να υπάρχει σκορπιός).

* Μάθετε στα παιδιά να σέβονται τα ζώα και να μην τα αντιμετωπίζουν ως παιχνίδι. Μην ξεχνάτε ότι μη κατοικίδια ζώα (λ.χ. τσοπανόσκυλα, μουλάρια) που αφθονούν στην εξοχή, κατά κανόνα δεν είναι συνηθισμένα σε χάδια και παιχνίδια.

* Να βεβαιώνεστε πως στην περιοχή όπου πηγαίνετε δεν υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες, πισίνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού. Σε περίπτωση που υπάρχουν, εξηγήστε στα παιδιά ότι είναι επικίνδυνα και αποτρέψτε τα από το παιχνίδι δίπλα τους. Να βεβαιώνεστε ότι οι πισίνες είναι περιφραγμένες, ειδάλλως μην τις αφήνετε δίχως επίβλεψη εν όσο τα παιδιά σας παίζουν έξω.

* Κρατήστε τα παιδιά μακριά από τα σπίρτα, τους αναπτήρες, τα γκαζάκια και την φωτιά, εκτός κι αν κρίνετε πως είναι ώριμα και υπεύθυνα για να ασχοληθούν μαζί τους υπό την συνεχή επίβλεψή σας.

* Αποτρέψτε τα παιδιά από το να μαζεύουν φυτά (λ.χ. μανιτάρια) και να τα βάζουν στο στόμα τους, διότι μπορεί να είναι δηλητηριώδη.

* Μάθετε στα παιδιά να απομακρύνονται από τα δέντρα και τις στήλες της ΔΕΗ όταν πιάνει καταιγίδα - και βεβαίως να μην μπαίνουν στο νερό για κολύμπι.

* Όταν κάνετε οικογενειακώς πεζοπορία, να μην απομακρύνεστε από τα χαραγμένα μονοπάτια και να μην κάνετε στάσεις σε σημεία των μονοπατιών που δεν έχουν καλή ορατότητα από τους άλλους.

* Πριν μπείτε για μπάνιο σε μια άγνωστη θάλασσα, ρωτήστε τους ντόπιους αν τυχόν έχει ρεύματα. Αν πιάσει δυνατό κύμα, ζητήστε από το παιδί να βγει από το νερό - και βγείτε στην παραλία μαζί του.

Πηγή: pelop.gr
          pedtrauma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!